Passend stemmetje erbij, en klaar

Bij de presentatie van Verzamelde Mannen van cabaretduo Van Muiswinkel & Van Vleuten werden tien 'eerste exemplaren' uitgereikt. Zo waren er boeken voor voormalig cabaret-collega Justus van Oel, regisseur Kees Prins en inspirator Jack Spijkerman....

Het laatste eerste exemplaar was voor dé humorbron Kees van Kooten. Hij las een verhaal voor van Julio Cortázar, over een 'idioot' die onbevangen van alles in het leven geniet, ook al hebben chagrijnige recensenten of verveelde vrienden een stapel argumenten klaar liggen om het gebodene blasé terzijde te schuiven.

Zulke opgewekte idioten zijn Van Muiswinkel en Van Vleuten. Hun Mannen-theatertrilogie (Mannen van de Wereld, Mannen op de Maan en Mannen met vaste lasten) is één lange verwonderende zoektocht door het leven. Op elke hoek blijven ze even wachten om elkaar met open mond aan te stoten en te genieten van de schoonheid, de zotheid, en de wreedheid van de wereld.

Eigenlijk zijn zij helemaal geen mannen. Van Vleuten en Van Muiswinkel zijn gewoon jongens, die wat hun nieuwsgierigheid betreft in de tienerjaren zijn blijven steken. Daarom staat de boekenkast van Van Vleuten vol met werken over kapitein Cook en primitieve volkeren en vindt Van Muiswinkel het heerlijk om mensen na te doen. Even de zwakke plek naar voren halen, uitvergroten, passend stemmetje erbij en je hebt een geweldige Anton Geesink of Marcel van Dam.

In die tiener-leeftijdsgroep past ook het mateloos bewonderen, onvoorwaardelijk fan zijn. Dat geldt voor cricket (Van Muiswinkel), James Taylor en Steely Dan (Van Vleuten) en Gerard Reve en Kees van Kooten (beiden).

Toch is het allerminst een naïef duo. Ze hebben namelijk ook alle voordelen van ouder worden meegepikt. Ze zijn belezen, hebben wat van de wereld gezien en ontwikkelden een helder onderscheidingsvermogen. Daarom zijn hun typetjes vaak raak; ze tekenen de arrogante racist, de man die de wereld rondreist zonder iets te zien, de blaaskaak die beweert de wijsheid in pacht te hebben.

Op diezelfde manier pakken ze zichzelf aan in Mannen met vaste lasten. Door het gezeur over geld en malle fiscale constructies belachelijk te maken, net als de drang om in een veel te krap huisje te gaan zitten om geestelijk op adem te komen, houden ze zichzelf scherp. En blijven ze geloofwaardig voor hun publiek.

Theaterteksten in boekvorm zijn vaak voorbeelden van uitgeversgemakzucht. Dat geldt niet voor dit Mannen-boek. De drie voorstellingen zijn door degelijk redactiewerk tot een fraaie eenheid gesmeed. En achter de tekst heeft de vormgever op elke bladzijde een klein feestje gevierd met landkaarten, de lijnen van een voetbalveld of mistige foto's. Een zalig jongensboek voor volwassenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden