Passen en meten

Aarsman Collectie


Bij de stichting van Rio de Janeiro in 1556 werd San Sebastian gekozen tot schutsheilige. Hij was een Romeinse officier van de keizerlijke garde die in opstand kwam tegen de onderdrukking van christenen door keizer Diocletianus. In 288 moest hij zijn verzet met de dood bekopen. Hij stierf niet door pijlen, deze marteling overleefde hij wonder boven wonder, een tijdje later werd hij doodgeknuppeld. Waarom zie je daarvan nooit afbeeldingen? Pijlen spreken meer tot de verbeelding. Pijlen kun je mooi vergulden.


Een stad kan niet een schutspatroon hebben zonder een standbeeld in het stadhuis. Dat is niet altijd even makkelijk met San Sebastian, het is passen en meten om een plekje te vinden. Toen de pijlen hem doorboorden, stond hij vastgebonden aan een boom. Waar laat je de kruin van de boom? De pijlen steken ook een eind uit. Wil je Sebastian kwijt in een nis, dan zit er niets anders op dan de stam van de boom vlak boven zijn hoofd af te zagen. De pijlen duw je wat verder in zijn lijf en zie: Sebastian past.


Dat het raam smoezelig is, kun je zien in het licht dat de flits over het glas reflecteert. De kunstbloemen moeten hoognodig in de was. Nog een paar maanden en dan is het San Sebastians feestdag. Stond er net een ambtenaar de staat van onderhoud op een formulier in te vullen, toen demonstranten het stadhuis bestormden? In de haast om weg te komen, heeft hij zijn rode balpen laten vallen. De politieman is gebleven, maar niet van harte. Wat de twee rode vierkantjes voorstellen aan zijn riem, weet ik niet. Wel de zwarte streep op zijn linker dijbeen. Dat is de trekband van het meest rechtse afzetpaaltje. Uit angst om ontdekt te worden is de agent achter het hekwerk gaan staan, strak tegen de vierkante pilaar, voorbij het paaltje. Toen bleek dat hij toch iets meer afstand nodig had om goed te kunnen mikken. Het verschuiven van het paaltje op het marmer had zoveel lawaai gemaakt, hij was bang zich te verraden. Voorlangs het paaltje stappen, hetzelfde risico. Toen is hij met zijn rechterbeen over de trekband gestapt.


Hij schiet met een geweer van Belgische makelij dat op perslucht werkt. Je kunt ermee kogels van kunststof schieten. Net als de pijlen van Sebastian, pijnlijk maar niet dodelijk.


Updates Twitter.com/HansAarsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden