Pasqua loopt met kritiek op Balladur over naar kamp Chirac

Minister Pasqua van Binnenlandse Zaken heeft maandag onverhulde kritiek geuit op de door hem gesteunde presidentskandidaat Balladur en tegelijk de energieke campagne van rivaal Chirac geprezen....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

De in de peilingen wegzakkende Balladur moet zich volgens Pasqua duidelijker afzetten tegen het de afgelopen veertien jaar onder de linkse president Mitterrand gevoerde beleid. De premier moet zich van Pasqua ook actiever onder het volk begeven.

Pasqua, die verantwoordelijk wordt gehouden voor Balladurs populariteitsval door een serie blunders en schandalen, waaronder de Frans-Amerikaanse spionnage-affaire, heeft zich na een opvallende stilte van twee weken opnieuw in de presidentscampagne gemengd. Pasqua steunt weliswaar officieel nog steeds de kandidatuur van premier Balladur, maar heeft daarnaast een duidelijke opening gemaakt naar de nu favoriete rechtse rivaal Jacques Chirac.

In een gisteren gepubliceerd interview met het avondblad Le Monde en vervolgens op de televisie liet Pasqua zich lovend uit over de campagne van Chirac, die in tegenstelling tot Balladur 'ook buiten zijn kamp' de kiezers achter zich weet te verzamelen. Pasqua merkte en passant op dat Chiracs programma grotendeels geïnspireerd is op de door hem samen met Chirac-aanhanger Séguin gepropageerde ideeën in de strijd tegen 'Maastricht'.

De toepassing van het programma van Chirac zal volgens Pasqua dan ook tot een vertraging leiden voor Frankrijk bij het invoeren van de Monetaire Unie. Het streven van Balladur naar de totstandkoming van de Monetaire Unie in 1997 noemt Pasqua weinig realistisch. 1999 als streefdatum, waar Chirac op lijkt te mikken, geeft in zijn ogen meer speelruimte.

Wie dacht dat de terugval van presidentskandidaat Balladur ook de ondergang van Pasqua zou betekenen, komt wellicht bedrogen uit. De 67-jarige Pasqua met zijn naar pastis geurende Marseillaanse accent is moeilijk te omzeilen in het Franse politieke krachtenveld.

Met zijn harde politie-optreden en zijn anti-immigratiewetten heeft Pasqua in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen een belangrijke invloed op de extreemrechtse kiezers van Jean-Marie Le Pen en Phillipe de Villiers, die gezamenlijk goed zijn voor tussen de 20 en de 25 procent.

Dat de oerconservatieve Pasqua, ondanks zijn vriendschap met Chirac, het kamp van de meer liberale Balladur koos, heeft menigeen verbaasd. Tijdens de vorige cohabitation onder premier Chirac, maakte Pasqua Balladur meermalen uit voor nep-gaullist. Na de stilte van de afgelopen weken en de geruchten dat hij na de afluisteraffaire zijn ontslag zou hebben aangeboden, lijken Pasqua's laatste uitspraken de postpresidentiële verzoening met Chirac in te luiden.

Tegenover de warme woorden aan het adres van Chirac, stond de scherpe kritiek op Balladur die volgens hem teveel als een soort onderpresident op het tot nu toe gevoerde beleid voortborduurde.

Balladur probeert al enkele dagen een dynamischer toon aan zijn betoog te geven. Met persoonlijke aanvallen, en met korte, scherpere woorden in plaats van zijn slaapverwekkende preektoon. Bij één meeting is hij al staande op een stoel gesignaleerd. Maar de stijf uitgestrekte arm bij het aanraken van een koe op een veebeurs, en het zuinige gezicht waarmee hij dit weekeinde op een massale barbecue met zijn vingers een stukje schaap van de geroosterde bout afpulkte, zijn nog weinig overtuigend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.