Paspoppen

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Nu: de Vinex-wijk...

Toine Heijmans

Oud nieuws is het natuurlijk (voor ons, de gelukkigen) maar desondanksligt de krant hier breeduit op hagelnieuwe keukentafels. Dat de wereld hetmaar weet: 'VINEX-WIJKEN ZIJN NIET SAAI'.

Zo. Op de voorpagina.

Een echt onderzoek, een morfologische verkenning zelfs van hetRuimtelijk Planbureau, maakt korte metten met het vooroordeel dat de plekwaar wij wonen een doodse plek is. Uitstekende studie. Daar kunnen we hetbezoek mee om de oren slaan, als er meesmuilend op de modder wordtgewezen, op de blokkendozen. Eindelijk antwoord op die eeuwige vraag: Isdat nou leuk, daar wonen? Yep. Lees het: 'Vinex-wijken zijn de meestgevarieerde grootschalige buitenwijken die ooit in Nederland zijn gebouwd.'

Zou iemand van tevoren hebben vermoed dat Vinex een woord kon worden -een levensstijl zelfs? Wie weet nog dat achter die vijf letters een notaschuilgaat, de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, die twaalf jaargeleden voorschreef dat er 450 duizend huizen bij moesten komen.Nieuwbouwvlekken naast de steden. Honderd vlekken dwars door Nederland -saaaaai!, gaapte hip architectenvolk. Broedplaatsen van nieuwe truttigheid.'Getto's van de 21ste eeuw'. Als je daar dan gaat wonen, vrijwillig, zoekje elke strohalm die het tegendeel bewijst. Dank dus aan het Planbureau endank aan de New York Times die schreef: 'Leave it to the Dutch to makesuburbia cool'.

Toch is er iets mis. Lees die prachtstudie en u ontdekt er geen mensenin. Ruimelijke ordenaars leven in een stenen wereld: denkend aan huizenzien ze vlakken en kleuren en streefcijfers - maar mensen? Hooguit in deartist impressions van nieuwbouwblokken: blozende kinderen spelend met eenbal. Ze staan erbij als paspoppen in een sprookjeswereld. 'Het liefst',liet een stedebouwer zich hier eens ontvallen, 'zouden we wijken bouwenzonder bewoners. Dan kun je er écht iets moois van maken.

Is er leven in een nieuwbouwwijk?Toine Heijmans

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden