Paspoort

Per 1 oktober is het aanvragen van een paspoort gewijzigd. Het bijschrijven van je kinderen is wel heel erg interessant geworden: er moet een pasfoto mee van elk kind dat bijgeschreven dient te worden....

DEN HAAGCarin van Haastregt

Als de foto's niet meer lijken, dient het hele document vervangen te worden (75 gulden maal twee ouders voor het paspoort plus vijftien gulden per bijschrijving per kind maal twee ouders en pasfoto's is toch al gauw zo'n 250 gulden per keer).

Bovendien moeten de kinderen mee naar het gemeentehuis om te zeggen dat zij de kinderen zijn van de vader/moeder. Een kind van twee waait met alle winden mee en kun je met de juiste vraagstelling het juiste antwoord ontlokken. Een kind van drie maanden kan nog helemaal niet praten, laat staan een vraag beantwoorden. Om het geheel nog leuker te maken, moet de andere ouder van het kind een brief meeleveren, met handtekening, waarin hij/zij aangeeft dat het desbetreffende kind mag worden bijgeschreven.

Daarnaast dient een document te worden overhandigd zodat de handtekening kan worden vergeleken en op echtheid kan worden gecontroleerd. Natuurlijk kan deze ouder ook mee naar het gemeentehuis om te zeggen dat hij/zij de andere ouder is. Dan maken we er gewoon een gezellig uitje van met de hele familie.

'Het paspoort is goedkoper geworden', zeggen ze dan. Maar ja, je moet wat over hebben voor de veiligheid. Leuke regeltjes hebben we toch in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden