Paspoortcontrole bij toegang internationale treinen, nog niet op bussen

Er komt een verplichte paspoortcontrole van reizigers van internationale hogesnelheidstreinen voordat zij instappen. Daar zijn België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het over eens geworden. Voor internationale busverbindingen wordt de maatregel nog niet ingesteld.

Een politieagent bij de Thalys. Beeld anp
Een politieagent bij de Thalys.Beeld anp

Het akkoord werd gesloten in de marge van een informele top van Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken op Malta. Voor Nederland was daar een hoge ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie aanwezig - de bewindslieden waren in Den Haag gebleven in verband met het crisisdebat over de positie van inmiddels ex-minister Ard van der Steur.

'We gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de mogelijkheden van zulke controles op hogesnelheidstreinen', zei een woordvoerder van Veiligheid en Justitie vanmorgen. Aanleiding daarvoor is de opmerkelijk makkelijke vlucht van de aanslagpleger in Berlijn, die via Nederland, België en Frankrijk uiteindelijk onopgemerkt Milaan kon bereiken.

Identiteitscontrole

Nu kan iedereen nog gewoon een treinkaartje in Amsterdam kopen voor de hogesnelheidstrein naar Parijs en op de Thalys stappen. Het idee is om straks, net zoals dat op vliegvelden gebeurt, een ID-controle uit te voeren. 'We willen kijken of de gegevens op het ID-bewijs overeenkomen met de gegevens op het treinticket', aldus de woordvoerder. Of dat aan het loket zal gebeuren of door een conducteur in de trein, moet nog worden onderzocht.

De treinmaatschappijen staan niet te springen om de controles, die extra tijd en kosten met zich meebrengen. Om die reden zien ook reizigersverenigingen het aanleggen van passagierslijsten niet zitten. Zo zei Rover eerder al te vrezen dat iedereen straks 'zijn kaartje 24 uur van tevoren moet kopen, terwijl de kracht van het openbaar vervoer juist is dat je een kaartje koopt en opstapt'. Een gevolg zou kunnen zijn dat meer mensen dan de auto nemen.

Reizen met de bus: perfect als je wat te verbergen hebt

De bus is de perfecte reismethode als je wat te verbergen hebt, ontdekte Anneke Stoffelen in 2014. Ze doorkruiste elf landen in een Eurolinesbus.

Initiatiefnemer van de controles is de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Vooral na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn noemde hij 'de reisbewegingen van terroristen een zwak punt'. Want binnen het zogenoemde Schengengebied hebben de aangesloten Europese landen afgesproken geen grenscontroles uit te voeren.

Met de ID-controles en de passagierslijsten krijgen veiligheidsdiensten beter zicht op wie zich over de grenzen heen verplaatst. Zo kunnen ze bijvoorbeeld nagaan of terrorismeverdachten of internationaal gezochte criminelen op de trein zitten.

Aanvankelijk was het idee om ook ID-controles op internationale bussen uit te voeren. Maar daarover hebben de vier landen nog niets afgesproken. Ze gaan eerst kijken of het plan haalbaar is voor internationale treinen. Eind maart hoopt een gezamenlijke werkgroep van ambtenaren de ministers daarover te informeren tijdens een volgend overleg van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel.

Franse politie op het Parijse station Gare du Nord. Beeld reuters
Franse politie op het Parijse station Gare du Nord.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden