Paspoort vrouw van journalist Dündar ingetrokken: 'Turkije zet onderdrukking voort'

De Turkse autoriteiten hebben het paspoort van Dilek Dündar, vrouw van de vooraanstaande kritische journalist Can Dündar, ingetrokken. Daardoor kon zij zaterdagmorgen niet vanaf het vliegveld van Istanbul naar het buitenland reizen om zich bij haar man te voegen.

De Turkse autoriteiten hebben het paspoort van Dilek Dündar, vrouw van de vooraanstaande kritische journalist Can Dündar (hier op de foto), ingetrokken. Beeld afp
De Turkse autoriteiten hebben het paspoort van Dilek Dündar, vrouw van de vooraanstaande kritische journalist Can Dündar (hier op de foto), ingetrokken.Beeld afp

Dat lieten Can Dündar, oud-hoofdredacteur van de laatste onafhankelijke Turkse krant Cumhuryet, en schrijversorganisatie Pen International zaterdag via Twitter weten. 'Turkijes onderdrukking duurt voort met de intrekking van het paspoort van de vrouw van journalist Can Dündar en het verbod om te reizen', aldus Pen.

Dündar geniet ook internationale bekendheid door de vrijzinnige documentaires die hij samen met zijn vrouw Dilek maakt. Het intrekken van paspoorten is exemplarisch voor het keiharde bewind van president Erdogan, dat niet alleen critici aanpakt, maar ook hun familieleden dwarsboomt.

Can Dündar werd in mei veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het publiceren van geheime documenten over Turkse wapenleveranties aan Syrische rebellen. Kort voor de veroordeling was de toenmalige hoofdredacteur van Cumhuryet het doelwit van een aanslag, waarbij zijn vrouw zich nog moedig op de schutter stortte om erger te voorkomen. Hij wachtte de bekrachtiging van het vonnis niet af, maar week uit naar het buitenland.

Tevens besloot hij op te stappen als hoofdredacteur van Cumhuryet. In zijn laatste column schreef hij dat hij na de mislukte staatsgreep zijn vertrouwen in de rechterlijke macht helemaal is kwijtgeraakt. Hij verblijft ergens in West-Europa op een onderduikadres, waar hij aan een boek schrijft. Zijn vrouw stond zaterdagmorgen op het punt naar hem te reizen, toen ze op het vliegveld te horen kreeg dat ze een uitreisverbod had.

Lees de verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen terug

Hoe bang is Can Dündar? We skypen, want hij is ondergedoken op een geheim adres buiten Turkije. Dündar buigt op mijn scherm naar voren en vraagt met een lachje: 'Zag je dat filmpje?'. Lees hier verder (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden