Paspoort kost vrije tijd

Ouders, en vooral werkende ouders, hebben er een nieuw organisatorisch probleempje bij. Hun kinderen ook. Allemaal moeten ze voortaan een paar uur vrij nemen als de vakantie opdoemt en er nieuwe paspoorten nodig zijn....

Anders worden de kinderen niet bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Aan de vlotte verstrekking van paspoorten komt een eind. Er werd te veel geknoeid, ook met de inschrijving van kinderen.

Even weg, even wachten heet de campagne die het ministerie van Binnenlandse Zaken volgende maand voert om uit te leggen wat er verandert. Kern van de boodschap: op een nieuw paspoort moet de consument voortaan vijf dagen wachten.

Gemeenten moeten in oktober alle blanco paspoorten inleveren. De burgerlijke stand heeft alleen nog aanvraagformulieren. Die worden met alle pasfoto's - ook de foto's van de kinderen komen voortaan in de ouderlijke paspoorten - opgestuurd naar Eschedé/SDU in Haarlem. Met de reisdocumenten die daar worden gemaakt, is het moeilijk knoeien. Foto's worden bijvoorbeeld in de pagina's gebrand.

Het bedrijf stuurt het paspoort-nieuwe-stijl binnen drie dagen terug naar de gemeente, en niet naar de aanvragers. Sommige gemeenten zeggen dat de kinderen opnieuw moeten aantreden als de paspoorten worden opgehaald, maar dat is niet waar, zegt het ministerie.

Woorvoerder Frank van Beers verwacht niet dat gezinnen op grote schaal voor oktober nieuwe paspoorten zullen komen halen om zichzelf rompslomp te besparen. 'Integendeel', zegt Van Beers, 'ik sluit niet uit dat men wacht tot 1 oktober.'

Het nieuwe paspoort is in veel gevallen goedkoper en dat is voor de Nederlander een zwaarwegend argument. In de publiciteit rond het nieuwe paspoort draaide het om de vraag wat het ging kosten. De uitslag: gemeenten mogen niet meer rekenen dan 77,50 gulden, ook al redden ze het daar soms niet mee. De prijs is nu in veel gemeenten hoger. Die kan oplopen tot 120 gulden.

Wat volgens Van Beers ook een run op het gemeentehuis onwaarschijnlijk maakt, is het feit dat er deze weken niet veel vraag is naar paspoorten. De helft van alle reisdocumenten wordt tegen de zomer aangevraagd. De meeste toeristen zijn reeds voorzien.

Tegenover de moeite die kleine en grote burgers moeten doen voor het paspoort, staat een nieuwe service. Paspoorthouders krijgen voortaan bijtijds bericht als de geldigheid van hun reisdocument bijna is verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden