Pasgeborenen uit de zon

Ouders moeten er wellicht voor waken hun pasgeboren kinderen niet lang in de zon te laten liggen. Amerikaanse onderzoekers beweren in het wetenschappelijke tijdschrift Nature van 20 september dat een flinke verbranding van een pasgeborene voldoende is om later huidkanker op te lopen....

De onderzoeksgroep heeft pasgeboren muizen aan fel licht blootgesteld. De dieren waren genetisch zo aangepast dat hun huid menselijke eigenschappen had gekregen.

Eén groep kreeg 3,5 dagen na de geboorte een hoeveelheid licht waarbij een blank mens zou verbranden. Een tweede groep muizen kreeg na 3,5 dag en na zes weken zo'n dosis en de derde groep alleen na zes weken.

Alleen bij de muizen die kort na de geboorte te veel licht hadden gezien, kregen later (enige honderden dagen) problemen met huidtumoren, de muizen die pas na zes weken een lichtbad kregen, hadden geen problemen. De verklaring hiervoor is dat in de huid van de pasgeboren muizen cellen zitten die extra gevoelig zijn voor zonlicht.

De onderzoekers zeggen dat het moeilijk is om de uitkomsten te vertalen naar mensen. Ze kunnen niet berekenen wat de menselijke leeftijd zou zijn die overeenkomt met die van een muis van 3,5 dag. Bovendien waren de muizen extra gevoelig voor huidkanker doordat ze genetisch zijn veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden