Pas verschenen non-fictie

16685472 Nederlanders

Dat was het aantal inwoners van ons land op 21 juli. In de serie Encyclopedie der Nederlanden gingen Wilma de Rek en Bert Wagendorp op zoek naar wat de historicus Johan Huizinga 'Nederland's geestesmerk' noemde: 'Of wij hoog of laag springen, wij Nederlanders zijn allen burgerlijk, van de notaris tot de dichter en van de baron tot de proletariër. Onze nationale cultuur is burgerlijk in elke zin, die men aan het woord hechten wil.' De burgelijkheid was nooit ver weg in de nu gebundelde 166 lemma's, die samen een soms hilarisch, maar altijd herkenbaar verhaal vertellen van onze identiteit.


De tegeltjes ter illustratie zijn van Ien van Laanen. Sommige zijn los verkrijgbaar om aan de muur te hangen (zie pagina 4).


Atlas; € 24,95.


Eiland Tiengemeten

Vanaf de Haringvlietbrug zie je het liggen. Tiengemeten is niet verbonden door middel van een brug of dam aan het vasteland. Het eiland werd in 2007 'teruggegeven aan de natuur'; boer Vos was de laatste bewoner. Fotograaf Gerard Kuster bezocht Tiengemeten voor het eerst in 1980 en daarna vele malen. Met zijn vrouw maakte hij het portret Het eiland Tiengemeten toen.


www.fotoboektiengemeten.nl; € 24,50.


Mega-Staphorst

Van de Verenigde Staten kennen de meeste Nederlanders weinig meer dan New York, Washington, Florida en Californië. Maar het echte Amerika is het grote gebied tussen de Oostkust en de Westkust in: één groot Staphorst, waar het streng christelijke geloof á la Knevel & Van den Brink als een deken over de bevolking ligt. Geert Lernout praat u bij in Jezus in Amerika.


De Bezige Bij; € 19,95.


Koning der vrije Belgen

Leopold von Saksen-Coburg-Saalfeld werd na de afscheiding van Nederland in 1831 'democratisch' gekozen tot de eerste koning van België. Historica Gita Deneckere schets aan de hand van zijn brieven zijn levensloop in Leopold I De eerste koning van Europa. Want behalve met België hield Leopold zich intensief met Europa bezig.


De Bezige Bij Antwerpen; € 39,95.


Louis de perfectionist

Louis van Gaal werd in zijn eerste jaar bij Bayern München landskampioen en haalde de finale van de Champions League. Een jaar later werd hij weggestuurd. Onterecht volgens Maarten Meijer, filosoof, inwoner van Korea en auteur van twee boeken over Guus Hiddink. Louis van Gaal. De man en zijn methode is een poging tot eerherstel.


Thomas Rap; € 18,90.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden