Pas verschenen non-fictie

De 'meltdown tour'

De Amerikaanse financiële journalist Michael Lewis, bekend van The Big Short over de kredietcrisis van 2008, kreeg van bankier Kyle Bass te horen dat het nog veel erger zou worden. Bass voorspelde dat complete landen failliet zouden gaan. Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid waren de schulden zo snel zo hoog opgelopen. Lewis geloofde het niet, maar ging toch kijken in IJsland, Griekenland, Ierland, Duitsland en Californië. Hij zag dat Bass gelijk had. Boomerang is een zeer leesbaar en bij vlagen hilarisch verslag van wat Lewis zelf zijn 'meltdown tour' noemt. Voor niet-ingewijden een uitstekende inleiding in de schuldencrisis die ons de komende jaren nog intensief zal bezighouden.

Allen Lane; ca. € 25,-.

Bit en transistor

De ontwikkeling van de communicatie kwam in 1948 in een stroomversnelling door de uitvinding van de transistor, een kleine elektronische halfgeleider, en de bit, een eenheid om informatie te meten. In Informatie - Van tamtam tot internet vat wetenschapsjournalist James Gleick de geschiedenis van de informatie samen aan de hand van de belangrijkste uitvinders.

De Bezige Bij; € 29,90.

Expeditie naar Soedan

De Brits-Nederlandse Alexine Tinne was een schatrijke ontdekkingsreiziger die in januari 1863 met groot materieel (onder andere een stoomboot) en honderden medewerkers uitrukte voor een expeditie in Soedan. Het leverde tal van gebruiks- en kunstvoorwerpen op en een grote collectie foto's. Robert Joost Willink reconstrueerde de reis in The Fateful Journey.

Amsterdam University Press; € 49,95.

Lekker duurzaam

Dick en James Strawbridge hebben een boerderij bij Cornwall, waar ze proberen helemaal zelfvoorzienend te zijn. In Overleven op je eigen km2 laten ze zien met tekst, veel foto's en grafieken hoe je bier kan brouwen van brandnetels, paddestoelen kan kweken, bijen kan houden, een watarrad kan bouwen en biodiesel maken.

Fontaine; € 29,95.

Probo Koala

De olietanker Probo Koala dumpte een weerzinwekkend stinkende hoeveelheid afval in de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Volkskrant-redacteur Jeroen Trommelen heeft jarenlang verslag gedaan van het gifschandaal. Maar hoe giftig was het gif? Zijn er inderdaad doden gevallen? Achteraf viel het erg mee, stelt Jaffe Vink in Het gifschip.

Prometheus; € 12,50.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden