Pas verschenen non-fictie

Ik, Kingsley en Martin

De Britse schrijver Martin Amis heeft, althans volgens de Sunday Times, spijt van zijn medewerking aan de biografie die Richard Bradford aan hem heeft gewijd. Bradford schreef eerder een biografie over Kingsley Amis, de beroemde vader van Martin. De zoon was tevreden over het resultaat en gaf dan ook vijf interviews aan Bradford, plus toestemming aan zijn omgeving om de biograaf te woord te staan. Het resultaat, Martin Amis - The Biography, bevat allerlei aardige anekdotes, maar een definitieve biografie is het niet. Daarvoor gaat de biograaf te zeer tussen de lezer en de auteur staan. Bovendien is Amis (1949), die vorig jaar opzien baarde met The Pregnant Widow, nog lang niet uitgeschreven.


Constable; ca € 15,-.


Wankele wetenschap

Niet alleen door fraudegevallen, ook door dubieuze voorspellingen (over het klimaat), ideologische vooringenomenheid (onder economen), onenigheid (onder voedseldeskundigen) en door ongelovige burgers (die vaccinatiecampagnes torpederen) is de wetenschap van zijn voetstuk gevallen. In Onzekerheid troef steken wetenschappers de hand in eigen boezem.


Van Gennep; € 22,50.


Aangespoeld in België

Catherine Vuylsteke van de Brusselse krant De Morgen volgde tien maanden lang zeven jongens en een meisje die uit Soedan, Afghanistan, Sri Lanka, Ghana, Marokko, Oekraïne, Guinee en Koerdistan zijn gestuurd, ontkomen of weggejaagd. In Vroeger is een ander land vertellen ze over de demonen van hun verleden en hun overlevingsstrijd in het land van aankomst.


De Bezige Bij; € 19,95.


Reizen met risico's

Ton Koene is bekend van zijn fotoreportages uit Afghanistan in de Volkskrant. Voor zijn carrière in de fotojournalistiek werkte hij zestien jaar als landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen. Hij adviseert hulpverleners, journalisten, expats en andere avonturiers in Overleven op reis hoe ze gevaren kunnen onderkennen en bezweren.


Aspekt; € 18,95.


ParacetaMastercard

Anna Dijkman en Chris Zadeh bespreken in Psychologeld de valkuilen in onze omgang met geld. Waarom zijn we zuinig met cash en pinnen we erop los? Omdat pinnen minder betaalpijn geeft. En de creditcard verdooft ons helemaal. Vol tips, en interviews met Annemarie van Gaal, Jort Kelder, Jeroen Smit en Marcel Boekhoorn.


Maven publishing; € 15,-.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden