Pas verschenen non-fictie

Terug naar Auschwitz

De opa van Hans Citroen overleefde het concentratiekamp Auschwitz. Zijn Poolse vrouw Barbara Starzynska werd in het stadje Oswiecim geboren, op loopafstand van het kamp. Ze zegt daarom vaak dat ze in Krakau is geboren. In de documentaire in boekvorm Auschwitz-Oswiecim gaat het Citroen (fotografie en tekst) en Starzynska (research) niet alleen om de geschiedenis van het concentratiekamp, maar ook om het complexe tweede leven van Auschwitz als toeristische attractie met jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers. Barbara heeft op school geleerd dat museum Kamp Auschwitz de overwinning van het communisme op het fascisme toont. Voor Hans is het de herinneringsplek voor de moord op de Europese Joden.

Post editions; € 35,-

Amerika verspaanst

Bij de volkstelling van New York in 2010 werd bewoners naar ras en etniciteit gevraagd. Omzichtig wordt omgegaan met termen als 'negro', want burgemeester Bloomberg was er alles aan gelegen om de Amerikaanse droom van de melting pot levend te houden. In De kleuren van Amerika inventariseert VRT-journalist Bert De Vroey de etnische verschuivingen in de VS.

Houtekiet; € 29,95

Vuile handen

David Gardner, redacteur van de Financial Times en jarenlang correspondent in het Midden-Oosten, analyseert in De laatste kans de betrokkenheid van het Westen bij het Arabische despotisme. Daarmee zat het Westen aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Autocratie bleek niet gelijk aan stabiliteit. Nu moet het vertrouwen van de seculiere democraten worden gewonnen.

Van Gennep; € 19,90

Bijbel voor yuppies

Bankiers, advocaten en consultants op de Amsterdamse Zuidas vullen de leegte van hun bestaan op in de Amsterdamse Thomaskerk van predikant Ad van Nieuwpoort en dominee/ondernemer Ruben van Zwieten. In De Bijbel op de Zuidas presenteren zij de Schrift light als 'bibliotheek vol beeldende verhalen'.

Bert Bakker; € 17,95

Aussie shiraz

Remke de Lange, filmrecensent van Trouw, was een jaar lang te gast bij het familiebedrijf Gemtree, wijnmakers in McLaren Vale, Australië. Ze werkte tussen kangoeroes en koalabeertjes en luisterde naar de verhalen van de wijnboeren. Tussen de druiven is haar verslag; Rem's Row is haar eigen wijn van shirazdruiven uit de topoogst van 2010.

Ambo; € 19,95

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden