Pas verschenen non-fictie

Het geheugen van Foer

Hij is de jongere broer van romancier Jonathan Safran Foer en studeerde evolutionaire biologie aan de universiteit van Yale. Joshua Foer (1982) schat dat hij als de meeste mensen ongeveer veertig dagen per jaar spendeert aan pogingen zich dingen te herinneren. Niettemin: na een jaar trainen kwalificeerde hij zich voor de finale van de in de VS populaire geheugenkampioenschappen. In Moonwalking with Einstein verkent hij de grenzen van het menselijk vermogen tot herinneren, bekijkt hij de verborgen invloed van het geheugen op ons leven en probeert hij methodes uit die Cicero en middeleeuwse wijzen bedachten om hun geheugen op te krikken.

Penguin; € 18,99

Polderpaniek

'Een boek waarbij zowel rechts als links Nederland zich de vingers kan aflikken!' Zo luidt althans de aanprijzing van Paniek in de polder van hoogleraar filosofie Jos de Mul. Afshin Ellian schreef 'een hartelijke afbeveling': 'We hoeven het in het leven niet altijd met elkaar eens te zijn (liever niet zelfs!), maar we moeten elkaar wel tot nadenken aanzetten.'

Klement; € 19,95

Wiskunde en roulette

Zelfs rationele mensen hebben de neiging het toeval te verklaren en te proberen het naar hun hand te zetten. Tot die categorie rekent wiskundige en oud-statistiekdocent Wulfert van den Brink zichzelf ook. In het autobiografische Dat kan geen toeval zijn schrijft hij over lot, kans en toeval. Moraal: we kunnen het niet winnen van de roulettetafel.

Mets & Mets; € 17,90

Als de Boeddha hapert

De Amerikaanse psychotherapeute en Reiki-healer Charlotte Kasl werd een bestsellerauteur met boeken waarin de Boeddha ging daten en trouwen. Nieuw in het Nederlands is Als de Boeddha het niet meer weet. Gevoelens van onmacht kunnen via overgave worden getransformeerd tot een nieuw begin.

Altamira; € 12,90

Omsingeld door flats

Vroeger lag het Chinese dorp Lingdou op het platteland, tegenwoordig is het omringd door wolkenkrabbers, snelwegen en bedrijfsterreinen. In Het verloren dorp beschrijft antropologe Miriam Driessen aan de hand van de oude inwoners van Lingdou veranderingen in China.

Wereldbibliotheek; € 15,90

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden