Pas verschenen non-fictie

Stoorzender, aanjager

Waterzucht en zware verstoppingen maakten op 8 december 1803 een einde aan het leven van Gerrit Paape, auteur van satirische romans en reportages (Het leven en sterven van een hedendaags aristocraat, Reize door het Aapenland) die hij onder pseudoniemen als J.A. Schasz en Gerrit van Antwerpen publiceerde. De neerlandicus Peter Altena heeft jaren gewerkt aan de biografie van de humoristische en productieve schrijver, waar hij vorig jaar op promoveerde: Gerrit Paape (1752-1803) Levens en werken is nu in boekvorm verschenen. Geestig, scherp en raadselachtig is Paape op zijn sterkst, een stoorzender en aanjager (Gerrit Komrij), een Hollandse Laurence Sterne.

Vantilt; € 39,95.

Voer voor politici

Max Weber (1864-1920) maakte in Politiek als beroep het beroemde onderscheid tussen overtuigingsethiek (waarin ethische principes leidend zijn) en verantwoordelijkheidsethiek (over de uitkomsten van politiek handelen). Dit klassieke essay is samen met Wetenschap als beroep verschenen in een nieuwe vertaling van Hans Driessen. Onverminderd actueel.

Vantilt; € 15,-.

Seks, drank en drugs

Met een rode lipstickzoen op zijn voorhoofd poseert D66-politicus Boris van der Ham op het omslag van De vrije moraal -seks, drank en drugs in de Tweede Kamer. Van der Ham geeft een onderhoudend overzicht hoe Nederland een land werd van 'open gordijnen', en hoe de politiek zich de afgelopen 150 jaar verhield tot drankmisbruik, 'de pil' en massale dancefeesten.

Bert Bakker; € 12,50.

Milton Friedman

Ten onrechte wordt Milton Friedman opgevoerd als de immorele vader van het wilde kapitalisme, stelt de Vlaamse econoom Johan Van Overtveldt in Red de vrije markt. Friedmans analyse van de grote depressie in de jaren dertig ziet hij als inspiratiebron voor het aanpakken van de huidige crisis.

De Bezige Bij Antwerpen; € 19,95.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden