Pas verschenen non-fictie

Vriend voor het leven

Sara Bakewell schrijft in haar bekroonde biografie Hoe te leven - Een leven van Montaigne in één vraag en twintig pogingen tot een antwoord: 'Een half uur vissen in de oceaan van blogs, twitters, tubes, spaces, faces, pages en pods op het internet brengt duizenden personen naar boven die gefascineerd zijn door hun eigen persoonlijkheid en die heel graag aandacht willen.' Over jezelf schrijven om anderen een spiegel voor te houden waarin ze hun eigen menselijkheid herkennen: het is heel eigentijds, maar het werd in 1572 uitgevonden door de Franse edelman Montaigne. Hij vertelt ons in zijn Essais dat de meloen de enige vrucht is die hij lekker vindt, maar ook hoe het voelt om lui te zijn of hoe je je huis moet bewaken.

Van Gennep; € 22,50.

Ja vader, nee vader

Aan de Hogeschool voor Economische Studies (van de Hogeschool van Amsterdam) studeren steeds meer allochtone studenten. Docent Nico Keuning tekende de levensverhalen van een aantal van hen op in Het land van verlangen. Vaak anoniem, want studeren, stage lopen en volwassen worden roept bij de vaders van Nandini en anderen de nodige cultuurschokken op.

Aspekt; € 17,95.

Wildwest in Rotterdam

Lodewijk Pincoffs (1827-1911) was één van de meest tot verbeelding sprekende figuren van Rotterdam. Als ondernemer heeft hij veel betekend voor de ontwikkeling van de haven, maar ook voor het politieke en culturele leven van de Maasstad. Tot 1879, toen hij naar New York moest vluchten wegens fraude en speculatie. Bram Oosterwijk schreef de biografie: Ik verlang geen dank.

Uitgeverij Douane; € 24,90.

Amstel 56-58

In De Kleine Komedie - Een geschiedenis gaat het om het gebouw aan de Amstel, de perikelen rond de bedrijfsvoering, de directeuren en de wethouders. Maar Patrick van den Hanenberg, theatermedewerker van de Volkskrant, heeft het vooral over de bespelers van de 225 jaar oude zaal, met de nadruk op de cabaretiers van na de oorlog.

Nijgh & Van Ditmar; € 29,95.

Van Delfzijl tot Münster

Aafke Steenhuis beschrijft in Het lied van de Eems dat ze zich tijdens haar tocht langs de rivier tot ver in Duitsland verstaanbaar kan maken in de taal van haar jeugd, het Gronings. Het blijkt Nedersaksisch te zijn, de handelstaal van de Hanze die in de late middeleeuwen in heel Noord-Europa werd gesproken. Een documentaire.

Contact; € 22,95.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden