Pas verschenen non-fictie

De Spelen van 2028

'In zijn luxe en goedbewaakte suite stond Koning Willem de Vierde zij aan zij met vier prachtige blondines. De 24-jarige Amalia scheen omgang te hebben met een Engelse filmster, haar jongste zuster had het tijdens haar studie aan Harvard University aangelegd met een telg uit de familie Bush.' Ten tijde van de Spelen van 2028 in Amsterdam is Richard Krajicek minister van Sport en Camiel Eurlings premier, schrijft Bob Heere sarcastisch in Het olympisch speeltje. Heere veegt de vloer aan met de visioenen die de olympische vlam in sportbestuurders en andere bobo's oproept. Hij rekent voor dat het feestje geen 8 maar 16 miljard gaat opleveren en dat Amsterdam en de rest van Nederland er weinig mee opschieten.

Atlas Contact; € 19,95.

Stem van Mensengod

'We noemen hem maar een kleine Mensengod. Een tegenstem tegen tirannen en haatzaaiers. Een Stem die liefheeft.' Theologen Mirjam Elbers en Ad van Nieuwpoort ervaren die Stem als ze in de Bijbel lezen. Ze ontwierpen een handleiding voor leken: Bijbel voor beginners. Want wie zonder uitleg begint te lezen in de Schrift, loopt al snel vast, constateren de schriftgeleerden.

Van Gennep; € 14,95.

33 Zeeuwse boerinnen

Kees Slager (tekst) en Ruden Riemans (foto's) portretteerden 33 vrouwen uit Borsele in klederdracht over het leven op het Zeeuwse platteland in de eerste helft van de vorige eeuw: En m'n zuster die heet Kee. Oral history zonder spektakel: 'Ik ben mijn man tegengekomen op de kermis. Kees was molenaarsknecht in Kwadendamme. Hij verdiende acht gulden in de week.'

Den Boer De Ruiter; € 17,50.

Luns voor de fans

Joseph Luns was van 1952 tot 1971 minister van Buitenlandse Zaken en van 1971 tot 1984 secretaris-generaal van de NAVO. Hij werd verguisd als reactionair en raakte in de vergetelheid omdat hij in Brussel bleef wonen. Elsevier streeft naar eerherstel met Joseph Luns Ter herinnering 1911-2002. Weinig tekst, veel prachtige foto's.

Elsevier; € 8,95.

Niet voor publicatie

Alexis de Tocqueville was erbij, in het revolutiejaar 1848. De edelman en beroemd auteur zat in het Franse parlement. Nadat de opstand was neergeslagen, werd hij minister van Buitenlandse Zaken. 'Ik streef in dit verslag naar eerlijkheid, en daarom dient het volstrekt geheim te blijven.' Herinneringen aan de omwentelingen van 1848.

Van Gennep; € 22,50.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden