Pas verschenen non-fictie

Ratzinger over Jezus

Jozef Ratzinger, alias paus Benedictus XVI, is een vooraanstaand theoloog. Van Jezus van Nazareth: van de doop in de Jordaan tot de Gedaanteverandering werden 13.000 exemplaren verkocht. In het tweede deel van Jezus van Nazareth voltooit Ratzinger zijn studie, die loopt van de intocht in Jeruzalem tot de opstanding. Ratzinger verdedigt de stelling dat de historische Jezus identiek is aan de Christus van het geloof.

Een andere conclusie van de paus in zijn studie is dat het Joodse volk als geheel niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van Jezus.

Terra Lannoo; € 29,95

140 jaar psychiatrie

De geneesheren van de gestichten voor mensen met een geestesziekte verenigden zich in 1871 in een wetenschappelijke beroepsvereniging: de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. De historicus Jozef Vos maakte een rijk gedenkboek waarin de conflicten tussen personen en stelsels breed worden uitgemeten. Net mensen, die psychiaters.

De Tijdstroom; € 38

Leeshonger rond 1900

Niets minder dan een leesrevolutie voltrok zich tussen 1850 en 1920, toont historica Boudien de Vries aan in Een stad vol lezers, over de leescultuur in Haarlem. Colporteurs leverden driestuiverromannetjes, kiosken kranten en goedkope boekenseries. Daarnaast was er een 'leenrevolutie': bibliotheken rezen als paddestoelen uit de grond.

Vantilt; € 39,95

Economie van de kans

Het bruto nationaal product was altijd de standaard om de voortgang in ontwikkelingslanden te meten. De filosoof Martha Nussbaum pleit in Creating Capabilities voor een bredere benadering: kijk vooral naar de mogelijkheden van mensen zich te ontwikkelen door scholing en gezondheidszorg.

Harvard University Press; € 20,70

Drift & verlangen

Zoek het zelf maar uit. Die boodschap leidt in het posttraditionele heden met name in de verhouding tussen mannen en vrouwen tot allerlei narigheid. Zeker als het om liefde en seks gaat. Psycho-analyticus Paul Verhaeghe maakte een nieuwe versie van zijn bestseller uit 1998: Liefde in tijden van eenzaamheid.

De Bezige Bij; 18,50

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden