Pas verschenen non-fictie

Van Keken was erbij

Met de Kamerverkiezingen op komst gooien de lijsttrekkers alles, inclusief partner en kinderen, in de strijd om bij de kiezers in het gevlij te komen. De programma's staan bol van plannen en beloften. Maar hoe hebben de bewoners van het Binnenhof het er eigenlijk afgebracht onder Rutte 1? Juist een minderheidskabinet bood tal van mogelijkheden om aan de knoppen te draaien, zelfs voor muurbloempjes als de SGP, de Stille Gedoog Partij. Kim van Keken opereerde voor de Volkskrant vijf jaar lang dag en nacht in de wandelgangen, de achterkamers en op de rookbalkons, kortom in de coulissen van de macht. Haar verhaal Ons past bescheidenheid begint in homocafé De Landman aan de Denneweg, met Willeke Alberti.

Van Gennep; € 14,95.

De 88 van Dolman

In drie weken schreef PvdA-politicus en Kamervoorzitter (1979-1989) Dick Dolman biografische notities aan de hand van 88 verwanten, studiegenoten, partijgenoten en politieke kopstukken die zijn pad hebben gekruisd. Zijn geheugen als een ijzeren pot explodeerde als het ware. Hij voegde eerder gepubliceerde fragmenten toe, met als resultaat de collage Politiek samenspel.

Boom; € 19,90.

Veerbootoorlog

Wie van Harlingen naar Terschelling wil varen, was aangewezen op rederij Doeksen. Op commando van de EU moest die monopoliepositie worden doorbroken. Maar de betrokken overheden wisten dat niet goed te regelen, waardoor nieuwkomer EVT zich benadeeld voelde en ging procederen. Marcel Metze onderzocht het nog steeds voordurende conflict in De Veerbootoorlog.

Van Wijnen; € 12,50.

Napoleon overleefd

De Duitse Orde is een erfgenaam van de kruistochten. De Utrechtse balije (onderafdeling) van deze geestelijke ridderorde bestaat nog steeds, maar overleefde maar net het bewind van Napoleon, die de bezittingen van de orde in 1811 onteigende. Renger de Bruin beschreef het in Bedreigd door Napoleon. Rijk geïllustreerd.

Verloren; € 49,-.

Populisme geduid

'Power to the people' is een bundel met geleerde beschouwingen over populisme. Interessant is een harde kritiek door Merijn Oudenampsen op het door iedereen omhelsde boek Diplomademocratie. Verschillen in opvattingen tussen hoog- en laagopgeleiden zijn van alle tijden en kunnen dus de opkomst van populisme niet verklaren.

Boom Lemma; € 24,95.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden