Pas verschenen fictie

Multatuli's kachels

Multatulianen heten ze, de pluizers en liefhebbers die niet uitgelezen en uitgedacht raken over onze grote 19de-eeuwer, Eduard Douwes Dekker alias Multatuli. Een zuivere multatuliaan wil Atte Jongstra (1957) zichzelf ook 'na 35 jaar lezen in Multatuli' niet noemen, maar in zijn eigengereidheid is hij toch minstens een geestverwant van zijn dwarse voorganger. In Kristalman - Multatulioefeningen herleest Jongstra de schrijver 'van a tot z'. Het resultaat is een bont, erudiet en inlevend beeld van de onbekende kanten van Multatuli, 'waarin worst, kunstgebitten en kachels net zo belangrijk zijn als de Max Havelaar, Minnebrieven en Millioenen-Studiën'.

De Arbeiderspers; € 29,95

Van kind tot vader

Veertien verhalen over één personage, de wonderlijke Erik van Duyn, in diverse levensfasen (van kind en student tot vader). Sander Kollaard (1961) verzamelde ze in Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, dat wordt voorafgegaan door een citaat van W.G. Sebald: 'Hij stelt vast dat een mens weliswaar zelden krankzinnig wordt, maar dat het toch meestentijds niet veel scheelt.'

Van Oorschot; € 17,50

Genie met tegenslag

Stanley Featherstonehaugh Ukridge, financieel genie met permanente tegenslag, speelt de hoofdrol in Avonturen van Ukridge van P.G. Wodehouse (1881-1975), beter bekend als de schepper van de beroemdste butler in de letteren: de onkreukbare Jeeves. De laatste acht Ukridge-verhalen, vertaald door Leonard Beuger, verschijnen hier voor het eerst in boekvorm.

Uitgeverij IJzer; € 17,50

Plaaggeest Puck

Chris Adrian, 'kinderoncoloog en schrijver', bedacht een moderne, sensuele versie van Shakespeares A Midsummer Night's Dream, die zich afspeelt in het Buena Vista Park in San Francisco. In Midzomernacht raken drie nachtelijke wandelaars met liefdesverdriet in de ban van de magische plaaggeest Puck.

Nieuw Amsterdam; € 21,95

Zeer belangrijk auteur

'Over Jan Wolkers is de anekdote bekend dat hij vele boeken schreef. Maar waarom zouden we ons iets aantrekken van die Hollandse klootzak.' Zo begint Watervrees tijdens een verdrinking, de nieuwe 'liefdesroman' van Herman Brusselmans - die de flaptekst aanprijst als 'een zeer belangrijk schrijver'.

Prometheus; € 17,95

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden