Pas verschenen fictie

De historische Don

O.V. de L. Milosz is bij sommigen bekend van de vertalingen die W.F. Hermans in 1981 van zeven gedichten heeft gemaakt. Het eerste toneelstuk van de Litouws-Franse Oscar Vladislas de Lubicz Milosz (1877-1939) verscheen honderd jaar geleden in Parijs, en handelt over de historische don Juan. Miguel Mañara is het verhaal van don Miguel Mañara Vincentelo de Leca (1627-1679), van wie de romantici de beroemde verleider don Juan hebben gemaakt. Milosz beschrijft het leven van de don - eerst als dienaar van Venus, later als monnik. De vertaling van het bijzondere toneelstuk is van Michiel Peeters, slavist, docent en priester.


Stichting Levende Mens; € 17,95.


Een vroegere Wolf

Kort voor haar dood verscheen Stad der engelen of De overcoat van Dr. Freud van Christa Wolf (1929-2011), nu wordt haar roman Der geteilte Himmel uit 1963 vertaald, door Gerrit Bussink: De gedeelde hemel. Een liefdesgeschiedenis in Oost-Duitsland, tussen de jonge idealistische Rita en de chemicus Manfred, die steeds somberder wordt.


Van Gennep; € 19,90.


Gillespie en Harriet

Vijf jaar geleden werd Jane Harris overladen met prijzen voor haar debuut De observaties. De opvolger Gillespie en ik, vertaald door Jos den Bekker, speelt in Glasgow, 1888. De jonge Harriet Baxter wordt kind aan huis bij de kunstenaar Ned Gillespie. Zijn jongste dochter Rose wordt ontvoerd. Weet Harriet daar meer van? Zij zelf blikt terug, in 1933.


De Geus; € 22,50.


Waar is de koek?

Het Tweede dikke boek van Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede, voor kinderen die net kunnen lezen, begint met Vos in de tuin, die vanuit een boom een vogelstem hoort: 'Koek, koek!' Daar wil Vos ook wel een stuk van. Waar is die koek dan? Met tekeningen van Thé Tjong-Khing.


Lannoo; € 24,99.


Filosoof Richard II

In eigen beheer verscheen Richard II van Shakespeare, in de vertaling van F. Eduards (die in zijn jeugd al de BBC-producties zag), die erop wijst dat dit toneelstuk vooral een lyrische monoloog is. 'De koning is in dit toneelstuk eerder een filosoof dan iemand die besluiten moet nemen.'


Productie Boekscout.nl; € 15,95.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden