Pas verschenen fictie

Jong en Vlaams

Geen foto's maar getekende portretten, gemaakt door Eva Mouton (1987), in 20 onder 40, waarin samenstellers Eva Berghmans en Thomas Blondeau de twintig jonge auteurs uit Vlaanderen hebben gebloemleesd. 'Ze zeggen dat de literatuur dood is', schamperen ze in hun inleiding, om vervolgens met auteurs op de proppen te komen die 'ongegeneerd gaan voor het klassieke korte verhaal'. Leeftijdgenoten, maar niet per definitie geestverwanten, die ook schrijven over de liefde, 'maar ook dan sluiten ze de wereld niet buiten'. Verhalen van bekende jongeren als Annelies Verbeke en Saskia de Coster, maar ook onbekende als Christophe van Gerrewey (1982).

De Bezige Bij Antwerpen; € 19,95

Enquists doktersroman

Voor haar doktersroman De verdovers liep psychoanalytica Anna Enquist in de herfst van 2010 en de winter van 2011 enkele dagen per week mee op de afdeling anesthesiologie van het VU medisch centrum in Amsterdam. In het boek krijgt psychotherapeut Drik een patiënt, die anesthesiologie gaat doen bij Driks zus. Dat geeft complicaties.

De Arbeiderspers; € 21,95

Debuut van Nina Roos

Tien jaar geleden was Nina Roos (Groningen, 1981) nog model in New York. Ze overleefde de aanslagen op de Twin Towers 'ternauwernood', volgens de uitgever van Neem op, het verhalendebuut van het model dat na de genoemde traumatische ervaring besloot 'het heft weer in eigen handen te nemen'. De verhalen van Roos verschenen onder meer in Hollands Maandblad.

De Harmonie; € 16,90

Madzy juicht ironisch

'Vanmiddag heb ik mijn kerstrapport gekregen. Joho, joho', vertelt Madzy, en dat is ironie, want de cijfers geven geen aanleiding voor een juichkreet. Madzy is de 16-jarige vertelster in Madzy, de debuutroman van Debby Kowsoleea, die eerder werkte als actrice, danseres en nieuwslezer.

Thomas Rap; € 14,90

Honderd procent Belg

Bernard Quiriny (1978) werkt als jurist in Frankrijk, maar is 'honderd procent Belg, mijn paspoort getuigt ervan'. Hilde Keteleer vertaalde enkele fantastische Vleesetende verhalen van Quiriny, en legt in haar nawoord uit in welk opzicht Borges en Poe met hem kunnen worden vergeleken.

Voetnoot; € 9,-

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden