Pas verschenen fictie

Yalom over Spinoza

Onder psychiaters is Irvin D. Yalom (Washington, 1931) bekend van standaardwerken over psychotherapie. Maar ook schreef Yalom een aantal romans over filosofen die hem intrigeren: na Nietzsches tranen en De Schopenhauer-kuur verschijnt nu wereldwijd Het raadsel Spinoza, over de zeventiende-eeuwse filosoof die door de Joodse gemeenschap van Amsterdam in de ban werd gedaan. Voor zijn roman heeft Yalom de bekende Spinoza-biograaf Steven Nadler geraadpleegd, omdat hij dicht bij de historische bronnen wilde blijven. Ook bezocht hij het Spinoza-museum in Rijnsburg. In Het raadsel Spinoza wil hij tevens de fascinatie van de nazi's voor Spinoza verklaren.


Balans; € 19,95


Haasnoot en Honsaat

Het is geen anagram maar het ligt er tegenaan: Robert Haasnoot (1961) schreef na zijn trilogie over het fictieve Zeeuwse visserdorpje Zeewijk de roman Het ruime bed, waarin hoofdpersoon Paul Honsaat wordt geconfronteerd met de dood van zijn vader en het stranden van zijn huwelijk. 'De treurige slotsom van zijn leven was dat hij had gefaald.'


De Geus; € 19,95


Duyns gebundeld

Met een lelijke zin wordt de bundeling Dicht bij zee van documentairemaker Cherry Duyns (Wuppertal, 1944) aangekondigd, een trilogie van zijn semi-autobiografische romans De zondagsjongen, Dante's trompet en De Chinese knoop: 'In de romans van Cherry Duyns staat het thema 'buitenstaander' centraal.'


Thomas Rap; € 25,-


Roman over Bellini

Nog geen 34 jaar was de Italiaanse componist Vincenzo Bellini toen hij op 23 september 1835 overleed in Parijs. Hij werd begraven op Père-Lachaise. 41 jaar later werd hij herbegraven in Catania op Sicilië, wat onder veel meer aan de orde komt in de roman Laatste reis van Anton Brand.


Passage; € 17,90


Jongensvriendschap

Tien jaar geleden verscheen The Children's Day van de Zuid-Afrikaanse schrijver Michiel Heyns (1943), die in de Nederlandse vertaling van Rob van der Veer de titel Een jongensvriendschap heeft gekregen, en een aanbeveling kreeg van Marlene van Niekerk.


Nieuw Amsterdam; € 19,95


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden