Pas verschenen fictie

Johan en Godfried

Lees je veel, vroeg Godfried Bomans in 1971 aan Johan Cruijff, tijdens een interview in zijn toenmalige woonplaats Vinkeveen. Antwoord: 'Nee, ik lees alleen maar voor ontspanning, als u begrijpt wat ijk bedoel.' Bomans: 'Jaja, ik begrijp wat je bedoelt.' Cruijff: 'Dus ik wil niet zo lezen dat ik er altijd bij moet denken.' Heb je wel eens een boek van mij gelezen, is dan de bezorgde vraag van Bomans. Cruijff: 'Ja.' Het interview is opgenomen in Genieten in een gekkenhuis, een bloemlezing uit de bijdragen die Volkskrant-cursiefjesschrijver Bomans leverde aan Elseviers Weekblad, tussen 1945 en 1971. De keuze is gemaakt door de huidige Elsevier-redacteur Gerry van der List.

Elsevier; € 14,95

Braziliaans debuut

Twee prijzen in eigen land kreeg de Braziliaanse journalist en tv-presentator Edney Silvestre (1955) twee jaar geleden voor zijn romandebuut Als ik mijn ogen sluit, nu vertaald door Harrie Lemmens. Een jonge vrouw wordt in 1961 vermoord gevonden, maar is haar fragiele oudere man werkelijk de dader geweest? Twee jongens gaan op onderzoek uit.

De Arbeiderspers; € 18,50

In het hoge Noorden

'Winnaar van de Per Olov Enquist Prijs', meldt een sticker op de roman Het verdriet van de engelen van de IJslander Jón Kalman Stefánsson (1963). Die prijs kreeg hij voor zijn vorige roman, Hemel en hel. Dit is het vervolg, vertaald door Marcel Otten. Een naamloze verteller, die rouwt om zijn beste vriend, moet post bezorgen in een bar en noordelijk gebied.

Anthos; € 21,95

Uitsmijter-Godfather

Het leven van een beroemde zware jongen, Arthur Thompson (1931-1993), begonnen als uitsmijter en uitgegroeid tot De laatste Godfather (van Glasgow dan), werd in 2010 door misdaadauteur Reg McKay opgeschreven als een spannend avontuur. Vertaald door Dieuwke van der Veen.

Lewbowski; € 19,90

Nijhoff onderzocht

In een aantal van zijn gedichten verbeeldt Martinus Nijhoff (1894-1953) het wordingsproces van poëzie. Dat is het uitgangspunt voor de gebundelde essays van Johan Reijmerink, die in Er steeg licht op van beneden deze poëticale gedichten van Nijhoff onderzoekt.

Aspekt; € 24,95

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden