Pas op voor de oudere recreatieve fietser

Met belangstelling heb ik het artikel ‘Het fietspad is barstensvol’ gelezen, een bijdrage van Charlotte Huisman (Binnenland, 7 september)...

Hans de Jong en Enschede

Ik verwachte al dat de racefietser er niet best vanaf zou komen. Nu neem ik zonder meer aan dat er racefietsers zijn die verantwoordelijk zijn voor ongelukken of asociaal gedrag. Het verblijven in een groep kan gekke dingen met je doen.

Ik ben ook een racefietser, ik fiets altijd alleen. Op basis van mijn ervaring, voornamelijk fietsend buiten de stad, wordt aan een belangrijke zaak voorbijgegaan in het artikel. Veel fietsers vergeten dat ze nog steeds verkeersdeelnemers zijn. Ze vergeten dat ze naast het genieten van de omgeving of elkaar, ook alert moeten zijn op anderen die van het fietspad gebruikmaken. Ik kan ruim op tijd bellen, soms zelfs mijn stem gebruiken als extra waarschuwing, maar dan nog. Soms wordt er, als ik bel, achterom gekeken. Dan denk ik dat ze me gezien hebben, maar dan moet ik nog vol in de remmen en wordt er met merkbare tegenzin langzaam plaats gemaakt. Niet zelden wordt me nog wat nageroepen. Je voelt ze denken: ‘Wat moet jij op ons fietspad?’

Veel fietsers nemen het volledige fietspad in beslag, ook op de fietspaden die duidelijk tweebaans zijn. Zij schijnen te denken dat dat een verworven recht is. En als ik fietsers in groepsverband tref op een bredere weg, dan wordt ook daar de volle breedte benut.

Dat geldt voor fietsende schoolkinderen, maar ook voor de oudere recreatieve fietser in groepsverband. Deze laatste is wat mij betreft de belangrijkste groep die vergeet verkeersdeelnemer te zijn. Ik maak bijvoorbeeld vaak mee dat zo’n groep oversteekt zonder ook maar te kijken of er andere fietsers aankomen. Ik ga er maar vanuit dat ze mij niet zien, vergelijkbaar met een motorrijder in het snelverkeer.

Fietsen is deelnemen aan het verkeer, je bewust te zijn van je omgeving en overige verkeersdeelnemers. Fietsen is niet je argeloos voortbewegen. En er zijn nu eenmaal snelheidsverschillen. Die zijn er met de auto op de snelweg ook en als het goed is hou je daar ook rekening met andere auto’s en je positie op de snelweg. Het fietspad is niet anders.

Helaas zijn veel mensen zich dat niet bewust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden