Column

Pas op voor de digitale voetgangers

De beste tip die ik ooit kreeg om in de Roemeense provincie mijn auto voor de metamorfose in een total loss te behoeden, luidde: rij alsof jij de enige bent met ogen, oftewel: vertrouw er niet op dat anderen jou zien.

Jij moet die digitale voetgangers zien, zij zien alleen hun schermpje. Beeld afp

Geef altijd voorrang aan mensen die geen voorrang hebben, wijk ook op wegen met eenrichtingsverkeer uit voor auto's die jouw kant opkomen, blijf op de rem staan bij groen (andere chauffeurs zien niet dat het bij hen rood is) en, belangrijk, onthoud dat mensen zonder ogen lichtsignalen niet zien.

Pas onlangs besefte ik dat dit eigenlijk de gemotoriseerde versie was van het voetgangersverkeer in het digitale tijdperk. Om precies te zijn realiseerde ik me dat toen ik op de stoep opzijsprong voor een jongen die helemaal verdiept was in iets digitaals en rechtstreeks met zijn telefoon op mij inliep. Jij moet die digitale voetgangers zien, zij zien alleen hun schermpje. Een tijdje terug las ik dat in het Chinese Chongqing speciale strepen op de stoep zijn aangebracht om digitale voetgangers voor botsingen met analoge voetgangers te behoeden en dat in Duitse steden ledlampen in de trottoirs worden gemonteerd. Die knipperen rood als het gewone stoplicht 2 meter verder ook op rood staat. Idealiter kun je binnenkort een uur door een op de digitale tijd berekende Duitse stad wandelen zonder van je schermpje te hoeven opkijken. In Duitsland hebben ze voor die digitale voetgangers ook al een woord gemunt, 'smombies' , een samentrekking van smartphone en zombies.

Van kinderboekenschrijver Arnold Lobel is het verhaal Hele Grote Muis en Hele Kleine Muis. Tijdens een wandeling vergelijken die twee wat ze zoal zien. Hele Grote Muis ziet daken, vogels en regenwolken. Hele Kleine Muis ziet vloeren, torretjes en regenplassen. Hele Kleine Muis is net een smombie, met het verschil dat hij echt ziet - een smombie kan alleen maar hopen dat het trottoir op tijd knippert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.