Pas op voor 1 procent van deze mensen

De ingezonden brieven van donderdag 22 juni.

Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Brief van de dag: Pas op voor 1 procent van deze mensen

De rubriek 'Tijdschrift voor Belangwekkende Bijzaken' maakt gewag van een studie door Karin Roelofs, hoogleraar experimentele psychopathologie aan de Radboud Universiteit (Wetenschap, 21 juni). Hieruit zou blijken dat psychopaten wel degelijk emoties voelen, maar dat die hun gedrag vervolgens niet sturen.

Bij hen is er geen transfer van emotie naar doelgericht gedrag. Het artikel eindigt met de vaststelling dat slechts 1 procent van de bevolking psychopaat is. Het zou dus om een kleine groep gaan, die bovendien zeer heterogeen is.

Eerst las ik dit als een soort geruststelling, maar op een totale bevolking van 17 miljoen mensen zouden er in Nederland dus circa 170.000 duizend psychopaten zijn. Op mij komt dit juist over als een zeer grote groep, die kennelijk ook nog eens enorm divers is qua gedrag. Met een verhouding van 1 op 100 zouden er in mijn stad alleen al 1.500 personen kunnen rondlopen die niet ten volle toerekeningsvatbaar zijn. De studie is zonder meer belangwekkend, maar dit overstijgt toch het niveau van een bijzaak.

Tom van den Broeke, Haarlem

Dag PvdA, ik ga weg

Als de woede van Lodewijk Asscher over het in de steek laten van de PvdA door de kiezers hem over regeringsdeelname na honderd dagen impasse, stagnatie en frustratie nog brengt tot de drie letters: nee (Ten eerste, 21 juni), dan geeft de woede over een zo manifeste houding van eigen-navelstaren-eerst mij drie andere letters voor de geest. Na 51 jaar actief lidmaatschap en vertegenwoordiging, plaatselijk, regionaal, provinciaal en landelijk, schrik ik van de gedachte alleen al: dan ga ik weg.

Ton Kohlbeck, oud-wethouder PvdA, Oegstgeest

Genderneutraal

'Nederlandse hockeyers hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinales van de Worldleague' (Sport, 21 juni) Mooi! Maar wie? De mannen of de vrouwen? Genderneutrale taal is niet alleen een ontkenning van een biologisch gegeven waar niks mis mee is, maar ook een symptoom van doorgeslagen gelijkheidsdrift. Zonder verschillen wordt de samenleving een saaie grijze brij. Mannen en vrouwen, heerlijk verschillend!

Bas Defize, bioloog, University College Utrecht

Verlies

Het interview met Anna Enquist in deze krant (17 juni) waarin het verlies van haar dochter ter sprake komt, was voor Arnon Grunberg aanleiding het onderwerp 'omgaan met de doden' te bespreken (Voetnoot, dinsdag 20 juni). Door het standpunt van Enquist als volgt weer te geven: 'Het is wel makkelijker van de doden te houden, ze spreken je nooit tegen, ze stellen niet teleur' probeert hij het onderwerp naar zijn hand te zetten.

Maar wat ze zegt is dat je het niet kunt accepteren dat je kind zo wordt weggerukt en dat je hooguit kunt proberen het te verdragen. Door het blijven denken aan haar dochter is het overleven van Anna Enquist gezien haar literaire productie niet bepaald in gevaar gekomen. Evenals Enquist moeten wij - of wij dat nu willen of niet - vrijwel dagelijks aan onze dochter Eline, overleden in 1999, denken. En ook wij mogen wat onze carrière betreft niet klagen. We spreken nog geregeld over haar, je wilt haar er immers bij houden. Dat is geen levensopgave, maar zo gaat dat nu eenmaal bij ouders die een kind hebben verloren.

Ria Bikker, Arie Berghout, Rotterdam

Ongewenste treurnis

'Alles wat het eigen overleven in gevaar brengt, moet je verre van je houden', stelt Arnon Grunberg (Voetnoot 20 juni). Te veel treurnis is ongewenst. Hier haalt hij overleven en leven door elkaar. Iemand met een gestorven geliefde is voortdurend aan het overleven, terwijl hij of zij juist wil leven. Het toelaten van verdriet en veel denken aan de overledene helpt hierbij. Sterker: is noodzakelijk.

Gerard Schaafsma, Nijmegen (weduwnaar)

Lekker warm

De economie lijdt des te meer onder frequentere hittegolven, aldus de makers van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change. Tja, blijkbaar is het aloude Nederlandse spreekwoord 'vrouwen bloot, handel dood' hun ontgaan.

Jos Bonink, Tilburg

Kwestie van maatvoering

Een commissariaat bij een beursgenoteerde onderneming levert 60- tot 70 duizend euro per jaar op, schrijft Frank van Zijl in zijn artikel over Loek Hermans ('Te diep in het old boys network', Ten eerste, 20 juni). Ed Nijpels wat verderop in het artikel: 'Met een zwaar commissariaat bij een beursgenoteerde onderneming ben je maximaal 25 dagen per jaar bezig. Dus je hebt maximaal voor 125 dagen werk. Wat doe je dan de rest van het jaar? Het is meer een kwestie van maatvoering.' Je zou bijna medelijden krijgen met de heren. Maar wacht even. Vijf keer 60-70.000 euro is 300.000-350.000 euro. Dik boven de balkenendenorm. Tja, wat doe je dan die andere dagen, mijnheer Nijpels? Er zijn flink wat zorgcentra waar ze nog vrijwilligers kunnen gebruiken.

Rob Dijksman, Hulsberg

Wurgspel

Het alleszeggende en indringende eigen Nederlands wordt maar al te graag vervangen door Engels. Zo daagt het begrip 'wurgspel' minder uit tot experimenteren dan choking challenge. Noem het beestje bij de naam.

Frits Hendrik Emmerik, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden