Pas op: ontploffingsgevaar!

Volkskeuken

Voorkom dat u uw flessen vlierbloesemchampagne veranderen in granaten.

Ik ben altijd erg verguld met lezersreacties. Zelfs als mensen mijn recepten stom of mijn stukjes lichtzinnig gebabbel vinden: men leest me en neemt de moeite om te schrijven. Maar vorige week kreeg ik verontrustende mails. Over de vlierbloesemchampagne uit de Volkskeuken van 13 mei. Dat flessen, die braaf in de kelder hadden moeten wachten tot ze op een zonnige dag gedronken zouden gaan worden, zomaar spontaan ontploften. Zowel petflessen als beugelflessen knalden spontaan uit elkaar. Wat te doen?


De gisting was op gang gekomen. Iets te veel. Leuk en aardig, maar een fles die onder te hoge druk staat, is gewoon gevaarlijk. Rob van Gelder van Brouwmarkt.nl, een website die zo'n beetje alles verkoopt dat met brouwen te maken heeft, en meer, moet grinniken als ik hem mijn vraag voorleg. 'Granaten in de kelder? Oeps! Misschien was er te veel restsuiker, waardoor er meer nagisting was. Of de kelder was te warm. Weet u? Dit was heel simpel te voorkomen geweest als u een hydrometer had gebruikt: een apparaatje dat vertelt hoeveel suiker er nog in het brouwsel zit en hoeveel alcohol je daardoor nog kunt verwachten. Voor 6,95 euro was er niets aan de hand geweest. Meten is weten!' Tja, daar heeft hij gelijk in.


Maar nu zit het spul al in de flesjes. De tip van Rob: maak een flesje voorzichtig open en laat de dop er 5 tellen af. Laat alles wat eruit komt wegstromen. Doe daarna de dop er weer op. Weg is de overdruk en daarmee het ontploffingsgevaar. Als je de flessen daarna in de koelkast legt, rem je ook de nagisting en kun je de vlierbloesemchampagne rustig opdrinken.


Als u nu ook vlierbloesemchampagne heeft gemaakt, wilt u mij dan een plezier doen en even kijken hoe de vlag erbij hangt? Voorzichtig de flessen openmaken en de druk eraf laten lopen? Dan zal ik dit jaar gaan oefenen met spontane gisting en een hydrometer. Volgend jaar, als de bloesems weer aan de struiken hangen, vertel ik u hoe u het veilig kunt bottelen.


Nu gaan we toch iets laten fermenteren. Maar dan veilig. Zonder alcohol en zonder koolzuur, maar het is ook al zo'n mooi transformatieproces: yoghurt.


Breng de melk aan de kook. Laat het, al roerend even doorkoken. Laat het vervolgens afkoelen tot 45 graden (thermometer!). Roer de lekkerste yoghurt die u kent erdoor (ik nam Bulgaarse), wikkel de pan in een lekker dekentje en laat het 3 uur rustig staan. Haal de pan uit het dekentje en laat hem nog 4 uur staan. Zet het mengsel vervolgens een nachtje in de koelkast: de volgende ochtend heeft u heerlijke, zelfgemaakte yoghurt. Beetje fruit erdoor, beetje honing. Klaar!


volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

- 1 liter melk


- 1 opgehoopte eetlepel lekkere yoghurt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.