'Pas later besefte ik dat Gilles was omgekomen'

Wassenaar stond op vier meter afstand van de gedode Franse journalist. 'Er heerst ongeloof.'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

De Nederlandse freelance fotograaf Steven Wassenaar, gevestigd in Parijs, raakte gisteren lichtgewond bij de aanslag op een delegatie buitenlandse journalisten die onder begeleiding van Syrische veiligheidsagenten de Syrische stad Homs bezocht. Hij stond op vier meter afstand van zijn Franse collega Gilles Jacquier die omkwam bij de reeks explosies van vermoedelijk granaten.

'We waren met drie busjes afgezet bij een wijk die onder controle van de Syrische autoriteiten staat. Ik maakte foto's en collega's interviewden deelnemers aan een kleine pro-Assad-betoging, waarbij ook veel kinderen waren. Mensen vroegen ons te komen kijken bij een school waar een paar dagen eerder een bom zou zijn ontploft en twee kinderen zouden zijn gedood.

'We werden door politie en veiligheidsdiensten omgeven. Toen we daar naartoe liepen, ontplofte er een bom of mortier op het dak van een gebouw. Iedereen rende erheen, ik ben het gebouw ingevlucht, net als bijna alle journalisten. Voor de ingang ontplofte toen opnieuw een bom of mortier.

'Ik hoorde een enorme knal en vreselijk gegil en gehuil. Mensen waren in paniek. Ik bloedde, er zaten glas- of granaatscherven net naast mijn oog. De omgekomen Franse journalist stond op vier meter afstand van mij, in dezelfde gang. Ik ben naar boven gerend en heb me met collega's in een appartement tussen twee bedden verscholen. We hebben zo snel mogelijk de ambassade gebeld. Ik heb ook foto's gemaakt. Pas later besefte ik dat Gilles was omgekomen.

'We zitten nu met de overgebleven journalisten in een hotel in Homs en proberen weg te komen uit het land. We staan nog steeds onder begeleiding van de veiligheidsdiensten. Er heerst ongeloof. Je houdt niet voor mogelijk dat een groep journalisten zo het doelwit is geworden. Ik voel verdriet over mijn collega, maar ben ook ongelooflijk blij dat ik nog leef.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden