Pas in jaren negentig ontdekte Ivoorkust de cashewnoot

Wat? Cashewnoten

Waarvandaan? Ivoorkust

Gerard Reijn
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ik ken Ivoorkust als leverancier van cacao. Maar noten?

Ja, noten. Ivoorkust levert inderdaad 40 procent van de cacao in de wereld, maar dat zit wel aan zijn grenzen. Zelfs natuurgebieden zijn er voor geofferd. Het nationaal park Mont Péko is vrijwel helemaal in gebruik genomen door cacaoboeren. De regering is van plan 28 duizend illegale bewoners het natuurgebied uit te jagen, maar ja: dan moet er wel elders werk zijn.

Het wordt dus tijd om de groei van het land ook op andere producten te baseren, die in andere gebieden groeien. Noten, bijvoorbeeld. Cashewnoten.

Denkt Ivoorkust zomaar even een cashewnotencultuur uit de grond te stampen?

Die is er al. Zo'n veertig jaar geleden werden de eerste bomen geïmporteerd. Niet vanwege die noten, maar om de oprukkende woestijn in het noorden van het land een halt toe te roepen. Cashewbomen doen het goed in droge gebieden als Noord-Ivoorkust.

Pas in de jaren negentig begonnen straatarme boeren de noten te plukken. Sindsdien is er een ware cashewhausse losgebarsten. Begin deze eeuw bedroeg de Ivoriaanse notenproductie rond 80 duizend ton; afgelopen seizoen was het al opgelopen tot meer dan 600 duizend ton.

India produceert wel meer, nog wel, maar de Indiërs eten een flink deel van de noten zelf op. Omdat Ivoorkust praktisch de hele oogst exporteert, is het nu al 's werelds grootste exporteur van de nootjes.

Mooi. Missie geslaagd?

Missie halverwege. Tot nu toe gaan die noten onbewerkt het land uit. Ze worden geëxporteerd naar India en Bangladesh, waar ze worden gepeld en ten dele verder worden verwerkt. En dat, zegt president Ouatra van Ivoorkust, moet anders.

Ouatra wil dat simpele behandelingen van agrarische grondstoffen worden gedaan in eigen land. Dat wil hij met de cacaobonen. Die moeten de komende jaren steeds vaker in eigen land worden verwerkt tot cacaoboter, de grondstof voor chocola. En hij wil dat ook met de cashewnoten. Over vijf jaar moet 30 tot 40 procent van de noten in eigen land worden gepeld.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Klinkt eenvoudig, noten pellen.

Dat is het ook, maar je hebt er wel een fabriek voor nodig, en die was er tot voor kort niet in Ivoorkust. Pas onlangs heeft de (Singaporese) grondstoffenmultinational Olam een fabriek geopend in Ivoorkust, in Bouaké, aan de rand van de droge streken van het land. Daar werken nu al 3.000 mensen, zo meldde de Financial Times onlangs. Die krant verwacht dat dat aantal wel tot in de tienduizenden kan oplopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden