Opinie

Pas helm aan aan de te verwachten snelheid

De ingezonden brieven van zaterdag 13 augustus

Beeld ANP XTRA

Helm en e-bike

In de verder voortgaande bemoeizucht van de overheid heeft deze met anatomische nauwkeurigheid een 'pedelecshelm' laten ontwikkelen voor e-bikes met een snelheid tot 45 kilometer per uur (Ten eerste, 11 augustus). In het beeld erbij worden de verschillen met de huidige, in het racefietsen gebruikte standaardhelm geillustreerd.

Wie het racefietsen een beetje bijhoudt, weet dat de snelheid die renners ontwikkelen veel hoger is dan wat er met een pedelec kan worden gehaald.

De treurige valpartij van renster Van Vleuten liet zien dat de helm die zij op had haar behoedde voor ernstig hoofdletsel. Laat fietsers vrij in het type helm; koop hem gewoon bij een erkende fietswinkel en pas de helm aan aan de te verwachten snelheid. Trouwens, als de overheid het zo goed voor heeft met de veiligheid van fietsers dan deed ze er goed aan 'oortjes' te verbieden en de verlichting te controleren.

Flip Tabeling, fietser, Oegstgeest

Snelle e-bikes

Snelle e-bikes met helm op de rijbaan, scooters met blauw nummerbord nog steeds niet (Ten Eerste, 11 augustus)! Zo snel en adequaat als de overheid is met regelgeving rond de snelle e-bikes, zo traag en inconsequent blijft de minister als het gaat om scooters en brommers met het zogenaamde blauwe nummerbord.

Snelle e-fietsers kunnen ruim sneller dan 25 km per uur en moeten daarom verplicht een helm op, een geel nummerbord monteren en mogen niet meer op het fietspad. Dat laatste is wel een zorg lijkt mij.

Toch blijft het mij verschrikkelijk storen dat scooters en brommers met een blauw nummerbord, waarvan 99 procent veel sneller rijdt dan 25 kilometer per uur op het smalle fietspad moeten blijven rijden. Juist vanwege het feit dat er voor dit vervoermiddel geen helmplicht geldt zijn deze zogenaamde snorfietsen ongelofelijk populair, zeker in de grote steden.

Niet alleen zijn ze een gevaar voor zichzelf maar vooral voor de argeloze fietser die dikwijls op grove wijze en met hoge snelheid van het fietspad wordt gereden. Kom minister, sluit uw ogen niet voor de werkelijkheid en doe wat aan deze onwenselijke situatie.

Pepijn ten Kate, Amsterdam

Mijn hart huilt om Yuri, de Pietje Bell van het turnen


Lees ook de ingezonden brieven over Yuri van Gelder.

Dubbele agenda

Ilhan Tekir (Ten Eerste, 11 augustus) vindt het een prima combinatie: gemeenteraadslid in Nederland voor GroenLinks en enthousiast aanhanger van Erdogan. Tekir leeft in twee werelden. In Nederland komt hij op voor zijn zus die zich hier als hoofddoekdraagster niet op haar gemak voelt. En voor Turkse Nederlanders die hier moeilijk een stageplaats kunnen vinden.

Inderdaad, goed om intolerantie en discriminatie te bestrijden. Maar: in Turkije worden andersdenkenden gevangen genomen, mensen worden ontslagen vanwege 'verkeerde' denkbeelden, universiteiten worden gesloten en de vrije pers wordt uitgeschakeld, al vóór de coup en na de coup in veel ernstiger mate.

Tekir rechtvaardigt dit met een 'er is geen goed politiek alternatief voor Erdogan: hij is het minst slechte van alle kwaden.

Waar blijven nu Tekirs menselijke en politieke idealen? Floreren die idealen alleen op Nederlandse bodem? Waarom niet diezelfde idealen ook op Turkse grond?

Tekir zou hierin een brugfunctie kunnen vervullen en zijn idealen over grenzen heen kunnen uitdragen. Nu lijkt hij op een man met een dubbele agenda: wat hij voor Nederland graag wil, mag in Turkije verdrukt worden.

Annelies de Vries, Wageningen

GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir.Beeld Freek van den Bergh

Vleermuizen

Ik peins me suf maar kan het niet verzinnen: wat is de relatie tussen de Groninger aardbevingen c.q. het uitstel van de woningversterkingen en het ophangen van vleermuiskastjes (Ten Eerste, 8 augustus)?

Annemarie Bergfeld, Sneek

Hulde

Wat een geweldige bijlage! (Olympische Spelen, zaterdag 6 augustus) Ik heb hem van a tot z gelezen en had hem pas dinsdag uit. Ook inhoudelijk zeer interessant, met mooie schema's en foto's. Allemaal zeer doorwrochte artikelen, waarvan dat over Dafne Schippers (met die foto aan de ringen!) absolute top is. En dan een knipoog op de achterpagina, hulde Volkskrant.

T.A. de Boer, Hoofddorp

Dafne Schippers poseert tijdens de persconferentie van de atletiekploeg bij het atletendorp tijdens de Olympische Spelen.Beeld anp

Er gloort licht

Goed nieuws voor ouderen en werklozen als het werkelijk zo is dat de politiek doorpakt zoals in het lezenswaardige artikel 'Schaduw van Brexit valt nu al over het Binnenhof' (Ten eerste, 10 augustus) wordt gesteld.

Voor Prinsjesdag moeten twee netelige zaken door de coalitiepartijen drastisch worden bijgesteld.

Het werklozenaantal moet planmatig worden verlaagd en de financiële achterstelling van gepensioneerden ruimschoots gecompenseerd, waardoor hun inkomens worden verhoogd. Het eerste zal het moeilijkste deel blijken, omdat deze regering nog nooit eerder heeft uitgevonden hoe de werkeloosheid echt moet worden teruggedrongen.

Voor de gepensioneerden schijnt meer licht aan de horizon. Na acht jaar zonder indexering van pensioenen en met de doem van pensioenvermindering in het vooruitzicht kan er reden zijn tot enige financiële geruststelling dat zij er komend jaar - waarin ook de Kamerverkiezingen worden gehouden - er niet op achteruit zullen gaan. 'Stabiliteit' dus, zoals de VVD dat zuinigjes noemt.

Niet achteruit maar ook geen cent erbij. Er zal door de coalitiepartijen nog flink gesleuteld moeten worden om deze achtergebleven resultaten nog voor Prinsjesdag recht te zetten, want het voortbestaan ervan kan moeilijk in de verkiezingsprogramma's voor volgend jaar geëtaleerd worden, want dat kost kiezers.

Marcel Souman, Bennekom

Mijn rol beschuit

Met verbazing en af en toe ongeloof las ik het artikel (Deze man maakte het leven van de beschuiteter een stuk eenvoudiger, 6 augustus) over de beschuit met een inkeping. Het zou een enorm gemak zijn en een topuitvinding

Ik vind het totaal overbodig en niet zo'n fraai gezicht. Hoe doe ik het, zonder inkeping? Zet de rol beschuit op tafel met de beschuitbus ernaast, deksel eraf.

Verwijder de bovenkant van de verpakking met het handige lipje.

Knip de buitenverpakking door van boven tot onder en duw die wat naar beneden.

Omdat de beschuiten op zijn plaats worden gehouden door het ribkartonnetje is het makkelijk de beschuitbus erover heen te zetten.

Keer de zaak om en verwijder de buitenverpakking. Het ribkartonnetje kan blijven zitten of bij het oud papier gelegd worden.

Trouwens, waarom worden er geen mooie beschuitbussen meer gemaakt?

Mariëtte Pateer, volkorenbeschuiteter, Goirle

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Infecties

De arts Michiel Tebbes heeft terecht oog voor de veiligheid van medische communicatie-apps (Ten eerste, 10 augustus). Het zou goed zijn als hij ook oog had voor de infectiologische veiligheid van zijn patiënten door geen horloge en ring te dragen tijdens zijn werk (Ten eerste, 10 augustus).

Hans van der Spoel, intensivist, Abcoude

Cupping

Is dat niet een soort verkapte doping, dat 'cupping'? (Ten eerste, 9 augustus) Het lichaam maakt toch van alles aan als er gepijnigd wordt. Als het pijnigen te erg wordt, raakt iemand zelfs buiten westen.

Het ziet er ook nog eens uit alsof betrokkene net uit een martelkamer komt. Verbieden, dat soort fratsen

Irene Apperloo, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden