Pas de deux voor 8.000 euro

Het Nationale Ballet danst voor dinerend zakelijk Nederland. Voor een recordgift.

Ze komen heel dichtbij, de dansers Igone de Jongh en Casey Herd. Hun pas de deux brengt hen vlak bij de tafels waar tijdens het Zakendiner van Het Nationale Ballet 170 gasten hun voorgerecht wegprikken: een torentje van rivierkreeft met appel en nicola aardappel, geserveerd met salade van mesclun en een krokantje van tortilla.

De twee solisten dansen in een van de repetitiestudio's van het Amsterdamse Muziektheater Frank Bridge Variations, een choreografie van Hans van Manen, onder het oog van de 80-jarige maestro zelf. Ook hij is te gast tijdens de jaarlijkse benefietavond van Het Nationale Ballet, waarmee het gezelschap geld ophaalt voor educatieve activiteiten.

Aan de ronde tafels zitten deze woensdagavond veel grote namen uit het Nederlandse bedrijfsleven en hun gasten. Jos Nijhuis is er, de CEO van Schiphol. Net als Frans van Lanschot, de topman van ABN AMRO MeesPierson. Even verderop zit Ian Kantor, de baas van Insinger de Beaufort. Allemaal hebben ze 8.000 euro per tafel neergelegd, voor zichzelf en negen gasten.

Het is de zevende keer dat Het Nationale Ballet het Zakendiner houdt. Het evenement is belangrijker dan ooit. 'Hoewel we als topinstelling worden gespaard, moeten we komend jaar meer dan een half miljoen euro subsidie inleveren', zegt Nadja van Deursen, het hoofd fondsenwerving. 'We gaan van 11,3 miljoen naar 10,7 miljoen euro. Dat maakt sponsoring extra belangrijk.'

Wat het Zakendiner geliefd maakt, is de kans om een blik achter de schermen te werpen. Of, zoals artistiek directeur Ted Brandsen het uitdrukt voor de Engelstalige aanwezigen, 'a look in the kitchen'. Dat gebeurt zeker na het hoofdgerecht - een rouleau van polderhoen met paddenstoelen en zwarte truffel, met roseval aardappelen en knapperige groente.

Vanaf het podium klinkt al de Bolero, gespeeld door huisorkest Holland Symfonia. Gezeten op het podium zelf, de lege zaal van Het Muziektheater achter zich, maken de gasten vervolgens een repetitie mee van Paquita, dat over een week in première gaat.

'Wait, wait, wait', roep balletmeester Rachel Beaujean om de haverklap tegen de dansers. Maar het is muisstil als danser Young Gyu Choi de zwaartekracht buiten werking lijkt te stellen.

'Schitterend', zegt Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland. 'Fantastisch om met je neus boven op een repetitie te zitten.' Benschop beaamt dat de stroom verzoeken om sponsoring groeit en groeit. 'Logisch, overal staan de budgetten onder druk.' Dan wordt hij aangeklampt door een medewerker van de Chinese bank ICBC. Wie weet kunnen we zaken doen, zegt die, waarop de kaartjes worden uitgewisseld.

Het zijn heel andere tijden, verzucht Merel Laseur, oud-danseres en oud-voorzitter van de Vriendenvereniging. 'Pierre Vinken, mijn vriend destijds, wilde Het Nationale Ballet steunen met geld dat vrijkwam door de fusie tussen Elsevier en Reed. Maar hij was absoluut niet welkom. Pierre was geschokt.'

Buiten rijden de eerste auto's met chauffeur voor, binnen wordt het grand dessert het podium opgerold. De avond heeft 100 duizend euro opgebracht. Een record, stelt sponsorvrouw Nadja van Deursen tevreden vast.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden