Pas de deux met een peentje

Fotograaf Jan Bartelsman ziet opvallende overeenkomsten tussen de manier waarop hij zijn foto's (van veertig Amerikaanse koks in dit geval) monteert, en de werkwijze van de geportretteerden....

Christine Keff, chef van een visrestaurant in Seattle, Flying Fish, zit onder water op een rotsformatie. Om haar heen cirkelen knapen van red snappers, de rugvinnen kaarsrecht, een enkeling met opengesperde bek. Haar metgezellen staan op het menu met een ananasdipsaus. Suzanne Goin uit West Hollywood imiteert perfect het eigenaardig gevormde (tweebenige) worteltje naast haar: een elegante pas de deux. Todd English schuift met licht triomfantelijke Schwarzenegger-grijns een paar reeds onstuimig brandende houtblokken in de oven.

Bij Katy Sparks (New York), die op haar zij op het aanrecht rust, lijkt een majestueuze vlinder uit de pan op te stijgen. Zwevend op een vliegend tapijt vervoert Lydia Shire uit Boston een picknickmand met kreeft, maïskolven en wijnen. Eric Ripert, ook uit New York, is deel gaan uitmaken van een schilderij, waarbij een van de afgebeelde figuren een zalm over Riperts onderarm vlijt terwijl de kok te midden van zeebanket doende is een gekookte kreeft te halveren.

Tom Douglas (Seattle) lijkt ontspannen te hebben plaatsgenomen, ergens bij de achterdeur en op een omgekeerde plastic emmer, maar hij moet waakzaam blijven met het oog op de diefachtige meeuwen die het op zijn toch al karige maaltje hebben voorzien. Vongerichten staat in New York bloot aan een wolkbreuk, een bommenregen bijna, van omlaagsuizende worteltjes met loofpluim.

En dan kun je ook nog eens proberen de recepten uit dit bijzondere fotoboek na te koken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden