Pas bij de vierde wagen knalt het

Het leek Defensie een mooi fotomoment: vader Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, die zijn zoon Dennis (23) een herinneringsmedaille opspeldt na terugkeer uit Uruzgan.

‘Hij maakt zich zeker zorgen over zijn zoon’, zei brigadegeneraal Marc van Uhm vorige week in een gesprek over de aanstaande promotie van zijn drie jaar oudere broer Peter van Uhm. ‘Zoals iedere vader met een kind in Uruzgan.’ Viersterrengeneraal Van Uhm accepteerde donderdag het bevel over de Nederlandse Strijdkrachten. Hij stond daar in de wetenschap dat het peloton van zijn zoon op hetzelfde moment een operatie uitvoerde in een relatief gevaarlijk gebied.

De familie Van Uhm heeft zich met succes ingespannen om de uitzending van hun zoon uit deze krant te houden. Zij vreesden dat de Taliban actief op zoek zouden kunnen gaan naar eerste luitenant Dennis. Defensie zegt voorlopig geen aanwijzingen te hebben dat de bermbom specifiek voor hem bedoeld was.

Het infanteriepeloton van Dennis werd afgelopen dagen ingezet om de westzijde van het zogeheten Deh Reshan-gebied beter in kaart te brengen. Daarbij waren meer pelotons betrokken, omdat de weerstand hier fors kan zijn. In de omgeving van het dorpje Khorma worden geregeld bermbommen gevonden en hinderlagen bestreden.

Op de terugweg naar Kamp Holland reed het vierde voertuig op een bom. Daarin zaten pelotonscommandant Van Uhm en soldaat der eerste klasse Schouwink, maar ook soldaat der eerste klasse Norden (20) en korporaal der eerste klasse Hack (25). De laatste twee raakten gewond; de toestand van Norden is kritiek.

De militairen waren enkele weken eerder begonnen aan hun uitzending. Zij maken deel uit van het 45ste infanteriebataljon uit Ermelo. Luitenant Dennis was, ondanks zijn jonge leeftijd, een ervaren pelotonscommandant. Eerder diende hij in Irak en in de luchtmobiele brigade.

‘Een echte infanterist’, zegt een collega. ‘Net als zijn vader, maar dan groter en sterker.’ Vader en zoon hadden veel contact, vertelde eerder Marc van Uhm.

Dennis van Uhm (links) en Mark Schouwink, de twee militairen die zijn gesneuveld in Uruzgan. Dennis is de zoon van commandant Van Uhm, 18 april 2008. (Ministerie van Defensie)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.