FEEST

Partyen met Vengaboys, 2 Unlimited en Haddaway

Binnenkort ook in Assen: een avond ninetieshossen met David Hasselhoff, 2 Unlimited en Haddaway. Transporteert zoiets je effectief terug de tijd in? We probeerden het uit in Boedapest.

Vengaboys in Boedapest.Beeld Daniel Cohen

Onderweg van zijn kleedkamer naar het podium houdt David Hasselhoff (62) halt om te poseren voor de fotograaf. Zijn bruine krullen hebben een grijze waas, zijn ogen zien er strakgetrokken uit. Hij lacht een rij witte tanden bloot. Het zwarte, leren jasje gaat uit en hij wijst met zijn rechterhand naar zijn gespannen biceps. Als de armspier opzwelt, wordt de tatoeage leesbaar: 'Hoff'.

Flits, flits, flits.

Dan verdwijnt de glimlach van zijn gezicht en loopt hij door. Voordat het optreden voor tienduizend Hongaren op een racecircuit vlak buiten Boedapest begint, moet hij nog keer of tachtig op de foto. Boven op het kaartje van 15 euro konden fans voor 50 euro een meet-and-greet kopen.

'Remember me?', vraagt een jongen. Hij draagt een T-shirt met de opdruk 'Come party Hoffstyle'.

'Sure!', zegt Hasselhoff en slaat een arm om hem heen.

'What's happening brother? Cool!'

Flits, flits, flits.

Volgende. Een meisje dat ook op de foto gaat, trekt haar broekspijp omhoog. Op haar kuit staat een tatoeage van Hasselhoffs handtekening. Ze moet alweer plaatsmaken voordat hij het eerbetoon heeft gezien. Jongens met een uitgeknipt masker van Hasselhoffs gezicht staan te wachten op hun beurt. In de rij om hem een highfive te geven.

Als de laatste fan is geweest, spoedt Hasselhoff zich naar het podium. Ladies and gentlemen', zegt een zware Amerikaanse stem. 'Your host for tonight. One of the most famous people in the world.' Het intro van Baywatch wordt ingezet en duizenden smartphones gaan de lucht in. Omringd door vrouwen in rood badpak komt Hasselhoff op. Ze bewegen hun armen en benen langzaam, alsof ze in slowmotion rennen. 'Some people stand in the darkness', zingt hij. 'Afraid to step into the light.'

Dit nostalgische feest Celebrate the 80s and 90s with The Hoff reist een half jaar door Europa. Naast Boedapest speelden de grote namen van weleer in Monza (Italië), Nürburg (Duitsland), Navarra (Spanje) en Malmö (Zweden). De laatste stop van de toer is de TT Assen, op vrijdag 17 oktober. De nineties zijn terug. Maar hoe slaag je erin om een decennium in één avond te herbeleven? Kan dat wel?

David Hasselhoff tijdens het Celebrate the 80s and 90s with The Hoff in Boedapest.Beeld Daniel Cohen

'We will Hoff you'

Aan het publiek ligt het niet. Bij elke woordspeling die Hasselhoff maakt op zijn naam 'We will Hoff you'; 'I brought the Hoffettes with me'; 'Don't hassle the Hoff' klinkt extatisch gelach. De verpersoonlijking van de nineties staat voor de toeschouwers. Hij zal hen aan de hand nemen op deze avond waar alles om de jaren tachtig en negentig draait: 2 Unlimited, Vengaboys, Samantha Fox, Twenty 4 Seven, Haddaway, Sash! allemaal treden ze op met hun grootste hits van jaren terug. Allemaal dragen ze dezelfde outfits uit die tijd.

De glitterpakken van de Vengaboys zijn als vanouds rolvast: Sailorboy, Armygirl, Doll en Cowboy. En Ray van 2 Unlimited draagt een herkenbaar mouwloos roodleren vestje, dat aan Michael Jackson ten tijde van Thriller doet denken, maar toch ook geheel Ray is. Het decolleté van Samantha Fox (48) is zo strak gespannen dat je je afvraagt of ze daardoor geen longinhoud meer heeft om de hoge noten te halen.

Stuk voor stuk hebben de artiesten zich neergelegd bij het feit dat ze hun oude successen eindeloos moeten herhalen. In nieuwe liedjes als die er al zijn is niemand geïnteresseerd. 'Het is nu leuker dan toen', zegt Kim Sasabone, Armygirl van de Vengaboys. 'Vroeger was het alleen maar stress, meerdere keren op een avond optreden. Nu ben ik niet eens meer zenuwachtig. Heerlijk toch?'

Elke keer gaat het evenement, georganiseerd door het Nederlandse bedrijf Acceleration, gepaard met een race. In Boedapest was er te weinig animo voor dat dagdeel. De enige bolide die nu te bewonderen is, is Kitt, de supersonische pratende auto uit Knight Rider. Althans, één van de driehonderd kopieën van de auto die er in Europa zijn. De Kitt in kwestie komt uit Slovakije en is een gaaf exemplaar. De knopjes en meters binnen zien er nog precies zo felgekleurd en hoekig uit als in de jaren tachtig futuristisch moest ogen. Drommen bezoekers staan aan het dranghekje om foto's te nemen.

Beeld Daniel Cohen

Voetstuk

De Hongaren zijn massaal uitgelopen om Hasselhoff te zien. Ook de andere artiesten kunnen rekenen op een flink onthaal, maar vergeleken bij The Hoff valt alles in het niet. Ook backstage staat hij op een voetstuk: iedereen is benaderbaar, maar hij moet met rust worden gelaten. Fans hebben allerlei merchandise van hem bij zich van oude gesigneerde persfoto's en kussens met zijn gezicht erop tot complete lifeguard-outfits en T-shirts met de tekst: The Hoff is back.

'Overal in Europa is Hasselhoff waanzinnig populair, maar in het voormalige Oostblok is men echt gek van hem', zegt Michiel van Rijswijk, hoofd communicatie van Acceleration.

Sinds Hasselhoff op Oudjaarsdag 1989 op de restanten van de Berlijnse Muur, bijna twee maanden na de val, een legendarisch optreden gaf met zijn hit 'Looking for Freedom' is hij een ultiem symbool van vrijheid in Oost-Europa geworden. Die zomer stond het liedje acht weken op nummer 1 in Duitsland en de invloed van Hasselhoff op de val van de Muur wordt door sommigen als aanzienlijk beschouwd. Er is zelfs een boek verschenen met de titel: Did David Hasselhoff End the Cold War?

Toen het IJzeren Gordijn viel, waren series als Knight Rider en Baywatch de eerste smakelijke porties popcultuur die in het voormalige Oostblok werden opgediend. Het werd nooit meer zo mooi als toen. De huidige nineties revival in de rest van Europa lijkt dat te beamen. We hunkeren naar de simpele, vrolijke muziek, films, games en series uit die tijd.

Vanavond in Boedapest wordt dat geïllustreerd door filmpjes die de pauzes tussen de optredens vullen: elke keer dat nineties-fenomenen als Nintendo, Jurassic Park, Tamagotchi, Backstreet Boys, Viagra en Titanic in beeld komen stijgt luid gejuich op uit het publiek. Deze twintigers, dertigers en veertigers voelen zich weer even jong en onbezorgd. In sneltreinvaart denderen we door de geschiedenis: van de eerste mobiele telefoon tot de dood van prinses Diana. Deze trip down memory lane werkt, omdat iedereen zich erop ingesteld heeft, iedereen is ontvankelijk voor het nostalgische verlangen.

Missie geslaagd

'People all over the world are the same', zegt Hasselhoff. 'They just want to party and be happy.' De hits stapelen zich intussen op, dansbaar en meezinggevoelig. 'What is love?', vraagt Haddaway het publiek, dat uitgelaten als één man antwoord: 'Baby don't hurt me, don't hurt me, no more.' Als 2 Unlimited opkomt, zegt Ray: 'How are you Budapest? We love you Romania!' Zijn fout wordt hem vergeven als de beat van No Limit klinkt. Engels kunnen de meesten niet, maar iedereen kan meezingen: 'No, no, no, no, no, no, no, no, no, no, there's no limit!'

Dan betreedt Hasselhoff voor een laatste maal het podium. 'I've been looking for freedom', zingt hij voor een uitzinnig en inmiddels beschonken publiek. Ze zijn allemaal hetzelfde: they want to party and be happy. Missie geslaagd. Althans, voor hen. Voordat het applaus verstomt, zit Hasselhoff al in het busje terug naar het hotel.

The Hoff in Assen

Twee dagen feest in Assen. Vrijdag 17 oktober in de TT Hal is Celebrate the 80s and 90s with The Hoff, met naast presentator en zanger David Hasselhoff optredens van Vengaboys, 2 Unlimited, Rick Astley, Twenty4Seven en dj Sash!. Een dag later vindt op hetzelfde terrein Das 'Foute' Bierfest plaats, volgens organisator Acceleration 'de ultieme mix van Duitse gemütlichkeit en Nederlandse gezelligheid'. Met optredens van Gerard Joling, Roy Donders, Jan en Anny (BZN) en Dennie Christian. Kaartjes via acceleration-holland.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden