Partners oneens over beperking van stijgen topinkomens

Kabinet, vakbeweging en werkgevers zijn het niet eens geworden over beperking van de stijging van topinkomens in het bedrijfsleven. Door verantwoording af te leggen in en buiten de onderneming moeten bestuurders draagvlak kweken voor de hoogte van hun salaris....

Minister Vermeend van Sociale Zaken zal vakbeweging en werkgevers betrekken bij de opzet van een onderzoek naar de topsalarissen in het bedrijfsleven. 'Dan zal daar tenminste geen discussie over ontstaan', aldus de minister. Het onderzoek moet in augustus klaar zijn.

Tegelijkertijd zal het kabinet een wetsvoorstel over de openbaarheid van topinkomens van beursgenoteerde bedrijven indienen. Ook krijgen aandeelhouders zeggenschap over de beloning van de leden van de raden van bestuur. Ten slotte krijgen de topbestuurders een verantwoordingsplicht over hun beloning tegenover de ondernemingsraad. De openbaarheid en verantwoordingsplicht moeten een draagvlak scheppen voor de topinkomens en matiging afdwingen.

De FNV pleitte tevergeefs voor belastingmaatregelen. Zo heeft voorzitter De Waal een 'kleptocratentax' voorgesteld. Die zou een einde moeten maken aan inkomens boven de drie miljoen gulden.

Werkgeversvoorzitter Schraven van VNO-NCW vindt dat de topinkomens 'bijna mythische vormen aannemen'. Hij stelde dat de toon wordt gezet door een tiental wereldwijd opererende ondernemingen die toevallig de hoofdzetel in Nederland hebben. Schraven: 'Maar hier hebben ze nauwelijks werknemers en de top komt voor een deel uit het buitenland. Zo'n bedrijf opereert op andere schaal.'

FNV-voorzitter De Waal: 'Omdat ze hun werknemers in ontwikkelingslanden het minst denkbare betalen, heeft de top zeker recht op exorbitante inkomens.'

Aanleiding voor de discussie is de publicatie in de Volkskrant van de jaarlijkse stijging van topsalarissen. In 1998 stegen die beloningen gemiddeld met 8 procent, in 1999 met 13 procent en vorig jaar met 14 procent. Tegelijkertijd pleitten werkgevers voor gematigde stijging van de CAO-lonen.

In 1998 sloten vakbeweging en werkgevers nog een akkoord over gematigde stijging van alle lonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden