Partner van ver steeds populairder

Het aantal Nederlanders dat met een partner uit een niet-westers land wil trouwen, is sinds 1998 verdubbeld. Dat blijkt uit voorlopige onderzoeksgegevens van het ministerie van Justitie....

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van het ministerie van Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doen in verband met de politieke situatie beide onderzoek naar deze immigratiestroom. Het komende kabinet wil de overkomst van partners drastisch beperken, ook voor autochtone Nederlanders. De Grondwet staat niet toe dat onderscheid gemaakt wordt tussen burgers van Nederlandse en buitenlandse afkomst.

Geen van beide instanties is nog toe aan conclusies. Onderzoekers erkennen dat de stijging verband houdt met de groeiende belangstelling van autochtone Nederlanders om met een buitenlandse partner te trouwen of samen te leven. Een deel van de stijging komt voor rekening van asielzoekers die trouwen met een partner uit het land van herkomst.

De onderzoekers van de IND weten inmiddels hoeveel inwoners van Nederland een verzoek indienen voor de overkomst van een partner uit een niet-westers land. Dat aantal verdubbelde van 5700 in 1998 tot 11.800 in 2000.

Alleen over dat laatste jaar zijn de cijfers uitgesplitst. In vijfduizend gevallen gaat het om de overkomst van Turken en Marokkanen. Het grootste deel komt om te trouwen met Turken en Marokkanen in Nederland. Maar ook autochtone Nederlanders willen een partner uit deze landen.

Gemiddeld wordt volgens de IND een kwart van alle aanvragen afgewezen. Dat betekent dat jaarlijks minder dan vierduizend Turken en Marokkonen uiteindelijk (de inwilliging kan meer dan een jaar op zich laten wachten)) naar Nederland mogen komen.

Het CBS kijkt alleen naar de daadwerkelijke immigratie. De cijfers gaan tot en met 2001 en dragen een voorlopig karakter. Hieruit blijkt dat het aantal toegelaten partners uit Turkije en Marokko toenam van 5500 in 1998 tot 5900 nu. De stijging met 400 komt voor rekening van Turken.

De CBS-cijfers over de komst van Turkse en Marokkaanse huwelijkspartners zijn, om vooralsnog onverklaarbare redenen, anderhalf zo hoog als die van de IND. Maar uit beide onderzoeken blijkt dat de verdubbeling tot bijna twaalfduizend aanvragen voor 'gezinsvorming' slechts voor een fractie voor rekening komt van Turken en Marokkanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden