Partijvoorzitter Rottenberg adviseert groep Niet Nix'ers juist even 'alleen te dansen'; Jongeren moeten van Adelmund PvdA in

Over één ding zijn de huidige PvdA-voorzitter Rottenberg en zijn mogelijke opvolger Adelmund het in elk geval niet eens: de rol van de PvdA-jongeren....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

'Wees niet te gretig om mee te dansen in de gevestigde orde. Want ze zullen je vragen en dat is verleidelijk. Blijf nog even alleen dansen. Voer de druk op', adviseert Rottenberg de schrijvers van het pamflet Niet Nix.

'Het is niet genoeg om een vliegtuigje te vouwen en dat onder het roepen van ''oehoe'' naar de partij te sturen. Je moet de partij in. Probeer een meerderheid van het congres achter je ideeën te krijgen', meent kamerlid Adelmund.

In een bomvolle Rode Hoed in Amsterdam werd maandagavond het boekje Niet Nix overhandigd aan Rottenberg en Adelmund. Het pamflet is 'een liefdesverklaring aan de grootste progressieve partij van Nederland'. Een groep jongeren uit de PvdA adviseert de partij welke kant ze op moet, en ventileert ideeën over de toekomst van het onderwijs, het milieu en de economie.

Rottenberg is vooral onder de indruk van het hoofdstuk over onderwijs. 'De PvdA heeft de afgelopen jaren een armetierige onderwijspolitiek gevoerd. Vooral het funderend onderwijs zit in een schrijnende situatie. De scholen krijgen nu afgedankte computers van de belastingdienst. Ja sorry hoor, maar dat illustreert toch alles.'

Minister Ritzen (PvdA) van onderwijs, wiens staatssecretaris Netelenbos (ook PvdA) verantwoordelijk is voor de afgedankte computers, moet zich tijdens het daaropvolgende debatje met hand en tand verdedigen tegen de PvdA-jongeren. Volgens hen moet het hele Nederlandse onderwijs 'op de schop'. Maar Ritzen zegt dat de jongeren te veel in structuren denken. In plaats van het opleggen van weer een nieuwe basisschool-structuur moeten er 'in de klas dingen gebeuren', aldus Ritzen.

Vervolgens moeten staatssecretaris Vermeend en de kamerleden Van der Ploeg en Adelmund zich uitspreken over de inhoud van het jongerenpamflet. 'De uitwerking ontbreekt. De ideeën hebben geen relatie met de politiek en ik huiver voor de opvattingen over de sociale zekerheid en de belastingen', zegt Van der Ploeg.

'Het is inderdaad weinig uitgewerkt. Toch moet een partij het hebben van ideeën', zegt Vermeend. 'Het zal fout gaan als de rekensommen worden gemaakt. Dat gebeurt wel vaker.' Volgens Adelmund heeft het boekje enkel zin als het jongeren lukt om de ideeen over te brengen op de partij. 'Je kunt geen nieuwe partij bouwen zonder de oude in te gaan.'

Een van de samenstellers van het boekje, L. Booij, geeft toe dat Adelmund gelijk heeft. 'We gaan de afdelingen af', belooft hij, 'maar de partij moet ook iets doen.' Ondertussen klinkt er gemor in de zaal. De zaalmicrofoons doen het niet en argumenten 'worden afgedaan met een grapje'. 'Het is eigenlijk heel symbolisch dat de microfoons het niet doen', zegt een bezoeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.