Partijvoorzitter moet vertrouwen in Tweede-Kamerfractie uitspreken: Helgers buigt diep voor CDA-leider.

CDA-voorzitter Hans Helgers is dinsdag onder curatele gesteld door een verbolgen Tweede-Kamerfractie. Hij heeft diep moeten buigen voor politiek leider Heerma en is gedwongen in een verklaring zijn vertrouwen uit te spreken in de zittende fractie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Helgers moet voortaan teksten van interviews en speeches ter goedkeuring voorleggen. Heerma op een persbijeenkomst: 'Voor politieke boodschappen zal Helgers contact met mij opnemen.' De fractievoorzitter zei dat hij Helgers' uitspraken in de Volkskrant zou hebben afgekeurd. Heerma onderstreepte zijn positie: 'Er is maar één kapitein op het schip en dat ben ik.'

Heerma heeft tijdens de 3,5 uur durende besloten fractievergadering keiharde kritiek geleverd op Helgers' controversiële citaten over de zittende fractieleden, de verhouding op de nieuwe kandidatenlijst tussen katholieken en protestanten, die ten gunste van katholieken moet worden aangepast, en de invoering van de regel dat kamerleden niet langer dan drie termijnen mogen blijven zitten.

Fractievoorzitter Heerma werd gevolgd door de overige fractieleden die de partijvoorzitter confronteerden met hun gekwetstheid. Helgers werd verweten dat hij de kritiek die in de CDA-afdelingen leeft op de Tweede-Kamerfractie heeft versterkt. 'We werden toch al gezien als stumperds die er niets van terecht brengen in de oppositie', aldus een fractielid.

Met gevoel voor understatement zei Helgers later op de middag, gezeten op de stoel van Heerma in de CDA-fractiekamer: 'Het was echt niet zo, dat men mij met een stralende glimlach zei, dat ik het prima had gedaan.' De partijvoorzitter karakteriseerde de verhouding met de partij na de affaire als volgt: 'Intussen is de normale huwelijkse relatie bevestigd. Dat betekent dat we nog steeds van elkaar houden en af en toe met elkaar kibbelen.'

Helgers werd vanwege zijn kritiek op het gebrekkige oppositievoeren van de fractie gedwongen het vertrouwen in de 34 kamerleden uit te spreken. De partijvoorzitter gistermiddag: 'Het is een prima club, hier gaan we drie jaar mee door.' Hij sprak vooral zijn waardering uit voor de oppositionele successen op het gebied van Schengen en de asielzoekers, onderwerpen die in portefeuille van fractielid De Hoop Scheffer zitten.

Helgers heeft een publiek spreekverbod gekregen over de nieuwe kandidatenlijst tot drie maanden voor de verkiezingen. 'We gaan niet meer praten over de poppetjes', zei Helgers. Op de vraag of hij anders is gaan denken over een vernieuwde kandidatenlijst na de fractievergadering zei Helgers dat het nu niet aan de orde is.

De partijvoorzitter zei over de door hem opgerakelde bloedgroepenkwestie: 'Ik ben blij te kunnen constateren dat de kwestie katholieken/protestanten niet leeft in de achterban.' Een CDA-kamerlid, dat later met deze uitspraak werd geconfronteerd, vroeg zich af wat Helgers dan op die tientallen 'luisterbeurten' in het land had gedaan.

Ook Heerma kreeg harde kritiek. Een aantal fractieleden vond het onbegrijpelijk dat Heerma zich vrijdagmiddag achter Helgers' verklaring opstelde, waarin deze zijn woorden wat afzwakte. Heerma verdedigde zich door te zeggen dat hij zich geen verdeeld CDA kon permitteren. CDA-kamerleden van alle bloedgroepen constateerden na de fractievergadering dat Heerma toch sterk uit de perikelen is gekomen.

Fractieleden hebben toch een onbevredigend gevoel overgehouden aan de bijeenkomst met de partijvoorzitter. 'Hij mag dan wel zijn vertrouwen hebben uitgesproken, maar ondertussen heeft hij werkelijk geen woord teruggenomen van wat hij in de krant heeft gezegd', aldus een fractielid. Een ander CDA-kamerlid: 'Er blijft zo iets onbevredigends hangen. Dit is geen storm in een glas water geweest, dit was een echte storm.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden