Partijtje

Na een paar dagen van opluchting dat de kinderen weer naar school mogen komt het leed dat kinderfeestje heet dubbel hard aan....

Sylvia Witteman

De antisuikerbrigade komt, afhankelijk van de financiële draagkracht met A: een bosje soepstengels met een ballon eraan, B: een plastic tolletje of fluitje dat bij de eerste aanraking uiteenvalt of C: een drinkbeker met een foto van de jarige erop, compleet met feestmuts, roltoeter en een flesje kinderaftershave. In het laatste geval kan men er van op aan dat op het feestje zelf een gehuurde clown annex ballonnenvouwer ten tonele verschijnt met de grijns van een frauduleuze corsettenverkoper, waarbij de schare vierjarigen verlamd van ontzetting toekijkt als slachtoffers van een natuurramp.

De luitjes van de soepstengelgarde zijn eerder geneigd tot klassieke activiteiten als zaklopen en ezeltje prik, met een door in solide parka geklede deeltijdvader uitgezette speurtocht tot besluit, uiteraard in de stromende regen. Daarbij is de schatkist reeds voor aanvang door balorig joelende hangpubers op brommers opgegraven en de inhoud (zweterige blokjes Aldi-kaas, verflensde komkommerreepjes en voor ieder kind een rozijn) rechtop in de alomtegenwoordige hondedrollen gestoken.

Daarmee in schril contrast zijn de partijtjes van de nouveaux riches, waarop schaamteloze protserigheid moeiteloos door het vernisje van smaakvolle opvoedkundige integriteit knalt. De weekendjes Eurodisney voor de hele klas zijn de standaard, maar je ziet ook wel varianten in het genre 'Celientje heeft laatst helemaal uit zichzelf al haar oude Gameboys naar een Tjetsjeense astmakliniek gestuurd, schattig hè? Dus Celientje wil graag dat iedereen in plaats van een cadeautje een bedragje overmaakt naar Tsjetsjenië en dan gaan we voor haar verjaardag met haar beste vriendinnetjes daar eens kijken. Daar leren die kids nog eens hoe bevoorrecht ze zijn, en je schijnt er trouwens heerlijk te kunnen skieën'.

Het ergste is het telkens weer zoeken van een geschikt cadeautje. Georganiseerde ouders hebben thuis een kist vol snuisterijen plus een rol Bob de Bouwer-papier voor het grijpen staan, en zitten dus nooit verlegen als hun kind bij het 's ochtends toch al te laat naar school stappen kwettert:

'O ja, mama, vanmiddag moet ik naar de verjaardag van Babiche, weet je nog?' Maar de doorsnee sukkel moet voor de vierde keer in een week de moeder van Silver, Finn of Feliz een hartewens zien te ontfutselen ('nou, K'nex heeft zo'n nieuwe power racer, je weet wel, maar dan niet die met rupsbanden want die krijgt hij al van Jouandi, maar die andere, met die flitslichtjes opzij en die groene vleugels, uit de serie family fun geloof ik, je moet hem wel van te voren even bestellen. O nee, shit, dat had ik al aan de moeder van Merlijn gevraagd. Nou, sorry, dan moet je zelf maar iets bedenken, maar in godsnaam geen lego!'). Het zo moeizaam verkregen geschenk wordt overigens direct na overhandiging op de bonte berg plastic in de hoek gesmeten, de vergetelheid tegemoet.

Tip: de grootste successen boek ik tegenwoordig met een fleurig bestrikte paprikachips, naar luim gecombineerd met 1: een gigantische knalroze zuurstok 2. een zeer schel trompetje en 3: een vlijmscherp zakmes. De jarige speelt de hele middag met niets anders, en bijkomend doch niet uit te vlakken voordeel: je kind wordt bij deze mensen voorlopig als invité van de lijst geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden