Partijleiding stelt achterban gerust Boeren en automobilisten zijn weer veilig bij CDA
Het CDA is terug bij boer en automobilist. Amper een maand nadat het kamerlid Ten Hoopen en de vice-voorzitter van de programcommissie Van Geel voorzichtig openlijk afstand namen van de boerenstand en Nederland Distributieland, zetten partijvoorzitter Helgers en lijsttrekker De Hoop Scheffer zaterdag de klok terug....
Van onze verslaggever
Thom Meens
DEN HAAG
Partijvoorzitter Helgers deed daar niet voor onder. Hij roemde de eigen dynamiek van het buitengebied en het platteland. Boeren moeten rendabel kunnen concurreren met het buitenland, moeten worden ingeschakeld bij landschapsbeheer en verdienen een compliment voor wat ze de afgelopen jaren op het terrein van het milieu hebben gepresteerd, hield hij de zaal voor.
Ten Hoopen en Van Geel bepleitten eerder het principe dat de vervuiler betaalt voor de overlast en de schade aan het milieu, ook als dat leidt tot sanering onder de boerenstand, of extra kosten voor de autorijder. Het kwam het CDA op een stroom van protesten van de eigen leden te staan.
De Hoop Scheffer hekelde die kritiek zaterdag: 'Niet meteen in de stress schieten als er een geprofileerde mening in de krant staat', zei hij. Om vervolgens aan de kritiek tegemoet te komen. De strikte aanpak van de boeren op het gebied van het milieu moest worden teruggebracht tot een harde aanpak van de kleine groep die het voor de hele sector bederft. Als voorbeeld nam hij de varkenspest. 'Talloze gezinnen die nu al maanden tegen lege stallen zitten aan te kijken, zijn de dupe geworden van de onverantwoordelijkheid van een kleine groep.'
Voor de automobilist geldt hetzelfde. Milieuwoordvoerder Ten Hoopen nam openlijk afstand van het principe dat Nederland een distributieland is, en dus meer wegen nodig heeft. We moeten stoppen met alsmaar meer asfalt en beton, luidde zijn boodschap. Hij voerde aan dat de echte milieukosten van het autorijden moeten worden doorberekend aan de automobilist. Helgers en De Hoop Scheffer nuanceerden dat zaterdag zozeer, dat er nauwelijks iets van overbleef.
Fractievoorzitter De Hoop Scheffer omarmde de automobilist. Als het er om gaat de autorijder te confronteren met de milieukosten van zijn gerij, dan toch alleen als die automobilist een keuze heeft. In de Randstad mogen betaalstroken komen, want daar is voldoende openbaar vervoer. Het landelijk gebied daarentegen moet verschoond blijven van zulke milieumaatregelen. Het milieu moet een prijs krijgen, zei De Hoop Scheffer, maar het is voldoende als dat gebeurt door vergroening van het belastingstelsel.
Met die keuzes van Helgers en De Hoop Scheffer lijkt de strijd in het CDA tussen de groene vleugel aan de ene kant en de infrastructuurclub en boerenvleugel aan de andere kant nog voor het verkiezingsprogramma uitkomt, al beslist in het voordeel van de laatste.