Update

Partijleider Democraten stapt op na 'Russische' WikiLeaks

De Democratische Partij heeft geprobeerd presidentskandidaat Bernie Sanders bij de Amerikaanse voorverkiezingen te dwarsbomen, blijkt uit sommige van duizenden e-mails die via WikiLeaks zijn geopenbaard. Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz treedt af.

Partijvoorzitter bij de Democraten, Debbie Wasserman Schultz.Beeld epa

Volgens het Clinton-kamp is het e-maillek het werk van Russische hackers, en bedoeld om Donald Trump te steunen. Eerder dit jaar waren er inderdaad sterke aanwijzingen dat er Russen in de Democratische servers waren binnengedrongen. Een naar eigen zeggen Roemeense hacker die eerder al een aantal gestolen documenten heeft doorgespeeld aan politieke krant The Hill en zich Guccifer 2.0 noemt, werkt met aanvalstactieken die op Russische inlichtingendiensten wijzen.

Partijvoorzitter Wasserman Schultz is het eerste slachtoffer van het e-maillek. Zij is geschrapt uit het sprekersschema op de Democratische Conventie die maandag in Philadelphia begint. Ze mag alleen nog de voorzittershamer hanteren om de vergaderingen te openen en te sluiten. Ze kondigde aan na de conventie op te stappen. Schultz is al langer een steen des aanstoots van Sanders en zijn aanhangers.

De mails laten zien dat ze zich inderdaad stoorde aan de Sanders-campagne. Ze noemt campagneleider Jeff Weaver een 'verdomde leugenaar' en schreef Sanders al af ('die wordt geen president') toen hij nog in de race was. Andere partijfiguren gaan nog verder. Een staflid suggereert in de gelovige staten Kentucky en West Virginia het verhaal te 'planten' dat Sanders een atheïst is en geen jood. 'Dat kan een paar procentpunten verschil uitmaken', zegt de hoogste financiële man. Een perswoordvoerder doet het voorstel om het verhaal verspreiden dat Sanders' campagne 'een zootje' is.

Beeld epa

'Rigged' systeem

Sanders' campagneleider Weaver twitterde zaterdag dat iemand verantwoordelijk moet worden gesteld voor de partijdigheid van de partijtop. Hij noemde Wasserman Schultz 'een figuur van tweespalt'.

Zaterdag was de boosheid zichtbaar bij Sanders-aanhangers, die zich hadden verzameld bij een vergadering van het Regelcomité in Philadelphia. Daar werd een voorstel behandeld om de supergedelegeerden af te schaffen, de partijbonzen die zelf mogen bedenken op welke presidentskandidaat ze stemmen (en zich dit jaar bijna allemaal achter Clinton schaarden). De ondemocratische massa, goed voor 15 procent van alle gedelegeerden, heeft de balans in de ogen van Sanders-fans al in een vroeg stadium naar Clinton laten doorslaan. Daarmee zijn de supergedelegeerden symbolisch geworden voor het 'rigged' systeem.

Het voorstel werd met 108-58 afgeschoten, mede omdat een aantal Sanders-gedelegeerden, die zich wel voor de vergadering hadden aangemeld, niet naar binnen mochten.

'Eenheidscompromis'

Uren later, na vele doodgelopen alternatieven, werd wel een compromis aangenomen. Er wordt een commissie ingesteld die zich gaat buigen over een plan om voortaan alleen nog de hoogste supergedelegeerden (senatoren en leden van het huis van afgevaardigden) een vrije stem te geven; de rest moet zich houden aan de uitslag in hun staat.

Dat 'eenheidscompromis' werd zowel door Sanders-fans als Clinton-aanhangers gevierd. Sanders zelf vindt dat de partij zich moet concentreren op de strijd tegen Trump. Dat geluid klonk ook door in verschillende gezaghebbende commentaren op de Republikeinse Conventie van vorige week. Volgens The Washington Post is Trump 'een unieke bedreiging voor de Amerikaanse democratie'.

Lees ook

Tim Kaine wordt Hillary Clinton's running mate. Daar zijn veel redenen voor, maar zijn persoonlijkheid is daar niet een van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden