Partijkader GroenLinks bezorgd over functioneren Kamerfractie

Het partijkader van GroenLinks maakt zich zorgen over het functioneren van de Tweede Kamerfractie. Raadsleden, statenleden en afdelingsvoorzitters tonen zich ongelukkig over de reputatie van de partij na de affaire rond Kamerlid Mariko Peters.

De in opspraak geraakte Mariko Peters Beeld null
De in opspraak geraakte Mariko Peters

Ook hebben de GroenLinksers geen goed woord over voor het wegblijven van de halve Kamerfractie bij het debat over de eurocrisis woensdag.

Peters kwam deze zomer in opspraak. Ze gaf in 2005 als diplomaat in Kabul positief advies over een subsidieverzoek van een cultureel ondernemer met wie zij een relatie had. Buitenlandse Zaken oordeelde dat Peters' advies integer was, maar door de relatie niet te melden overtrad zij de gedragscode voor diplomaten. 'Het zal moeilijker worden bij anderen het vingertje te heffen nu Peters is aangebleven', zegt Paulien Goedvolk, voorzitter van het provinciaal bestuur van GroenLinks in Utrecht. 'We zijn daar bij anderen altijd zo alert op.' Goedvolk vindt dat Peters voor de afweging staat of ze moet blijven zitten nu de schijn van belangenverstrengeling is vastgesteld.
'Ze is te laat geweest in het melden van die relatie. De lat ligt hoog.'

Portefeuille overdragen
Raadslid Feiko van de Veen uit Alkmaar vindt het prima dat Peters aanblijft. 'Maar het is slim als ze haar portefeuille Buitenlandse Zaken overdraagt aan een fractiegenoot, dan is ze niet zo kwetsbaar .' Fractievoorzitter Ed Gloudi uit Schiedam noemt de diplomaat Peters 'naïef' in haar handelwijze.

Afdelingsvoorzitter Jelle Kooi uit Apeldoorn heeft minder clementie. Over de amoureuze mails van Peters aan haar geliefde zegt Kooi: 'Als zulke mails over mij in de media zouden verschijnen, zou ik me schamen.' De partij mag geen schade lijden, stelt Kooi. 'Ik vind dat Peters de eer aan zichzelf moet houden. Ik maak me zorgen over de reputatieschade voor GroenLinks, wij lopen voorop in het beoordelen van anderen.'

Niet ingegrepen
Ook wordt betreurd dat de fractieleiding niet eerder heeft ingegrepen. GroenLinks-wethouder Berry van Rijswijk uit Sittard-Geleen: 'De fractievoorzitter en partijvoorzitter hadden meteen moeten opspringen, nu ging het een eigen leven leiden.' Fractievoorzitter Noël Vergunst in Nijmegen: 'Ze hadden in Den Haag veel sneller moeten reageren.'

Het wegblijven van de halve GroenLinks-fractie bij het eurocrisisdebat wordt betreurd. 'Erg jammer' en 'ongelukkig' zijn het meest gehoord. 'Het heeft me enorm verbaasd, ik ben 24/7 wethouder', zegt Van Rijswijk.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden