Partijkaart op zak helpt banenjacht

Bode of secretaresse worden? Het Waals parlement verdeelt banen nauwgezet onder de politieke partijen...

Wie bij het Waals parlement een baan zoekt als ambtenaar, secretaresse of bode, doet er goed aan een lidmaatschapskaart van een politieke partij op zak te hebben. Alle banen worden via een verdeelsleutel toegewezen aan de partijen.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke studie van de griffier van het in Namen gevestigde Waalse parlement, die door dagblad Le Soir werd ingekeken. De Parti Socialiste (PS) heeft recht om bij zijn achterban 38 personeelsleden te werven, de liberale Mouvement Réformateur (MR) heeft er 22; de Franstalige christen-democraten (CDH) hebben er 19 en de groene partij Ecolo 16.

Zodra er een vacature wordt opengesteld, wordt duidelijk gemaakt welke partij een voordracht mag doen voor de benoeming, stelt de griffier.

Waals parlementsvoorzitter José Happart (PS) lijkt er niet zo zwaar aan te tillen. ‘De procedure voor de aanwerving van het personeel is gebaseerd op wettelijke elementen die toelaten op een objectieve manier de verdeling tussen de erkende politieke fracties te realiseren’, stelt hij in een verklaring. Een eerlijke verdeling van posten, ook voor de kleine partijen, garandeert volgens Happart een goede interne democratische controle.

Het federale parlement werft volgens dagblad De Standaard alleen via examens personeel aan, georganiseerd door het overheidsselectiebureau Selor. Vacatures staan in het Staatsblad, zodat iedereen de kans heeft om te solliciteren. De Senaat eist van ambtenaren dat ze tweetalig zijn; het federale parlement vraagt dat niet expliciet. Van politieke benoemingen is volgens de Senaat geen sprake.

Het Vlaams parlement laat de selectie van ambtenaren over aan het bureau Jobpunt Vlaanderen. Maar sommige ambtenaren zijn wel ook politiek actief. Het topkader van het Vlaams Parlement wordt weliswaar geworven via een objectieve selectieprocedure, daarna wordt volgens De Standaard wel de ‘politieke weegschaal’ gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden