Partijgenoten: Mariko Peters handelde vanuit een goed hart

Partijleden van GroenLinks hebben vrede met het antwoord van Tweede Kamerlid Mariko Peters op beschuldigingen over belangenverstrengeling en vriendjespolitiek in haar tijd als diplomate in Afghanistan.

Beeld anp

Een rondgang langs leden levert kwalificaties op als 'pijnlijk' en 'onhandig', maar Peters' partijgenoten gaan ervan uit dat ze 'vanuit een goed hart' heeft gehandeld.

Irritatie over partijtop
De meeste irritatie geldt de partijtop, die een week lang beschuldigingen in HP/DeTijd, de Volkskrant en andere media onweersproken liet. Het belangrijkste verwijt luidde dat Peters zich schuldig maakte aan belangenverstrengeling door in april 2005 als ambtenaar te adviseren over toekenning van een cultuursubsidie aan Robert Kluijver. De twee zijn inmiddels levenspartners. Uit mails tussen beiden blijkt dat ze op dat moment al een innige relatie hadden.

Peters noemde de beschuldigingen 'onjuist'. Daarna werd het stil aan de zijde van GroenLinks. Carlo Verhaar, fractievoorzitter in Deventer, heeft dat geërgerd. 'Ik had meteen het gevoel dat het een storm in een glas water was. Maar ook dan moet je tóch een rampenplan hebben.' Refererend aan eerdere schandalen rond Tara Singh Varma, Sam Pormes en Wijnand Duyvendak: 'Zeker GroenLinks zou daar inmiddels enige ervaring in moeten hebben.'

Dinsdag deed Peters haar verhaal in een exclusief interview met NRC Handelsblad. Ze zei 'enorm gegeneerd' te zijn bij het teruglezen van haar e-mailverkeer met Kluijver. 'Dat had wel wat zakelijker gemogen. Maar ik weet dat ik destijds integer heb gehandeld.' Daarvoor voert ze onder meer aan dat ze destijds 'niet alleen maar positief' adviseerde en een kritische kanttekening over de hoogte van het gevraagde bedrag had gemaakt. Ook zegt Peters dat ze pas begin 2006 'daadwerkelijk een relatie' met Kluijver kreeg, dat ze dat toen heeft gemeld aan de ambassadeur en dat ze vanaf dat moment geen zakelijk contact met Kluijver meer onderhield.

Niet zo erg
'Het is allemaal niet zo erg', zegt politicoloog en GroenLinks-lid Meindert Fennema. 'Ze deed het allemaal naar eer en geweten. Het is wel laakbaar, natuurlijk, dus excuses moeten er wel komen. Maar aftreden hoeft echt niet. Als het verhaal in de NRC klopt, tenminste.'

Het Zuid-Hollandse Statenlid Alfred Blokhuizen wijst erop dat het ging om een cultuurproject: 'Het is allemaal gedaan vanuit een goed hart. Dit was voor het ondersteunen van een goed doel. Niemand is er slechter van geworden.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden