Partijen zoeken alternatief voor VN in Kroatië

De VN zijn bereid de Unprofor-missie in Kroatië te veranderen, zodanig dat Zagreb de vredesmacht toestaat te blijven. De dreiging van een nieuwe strijd tussen Kroaten en Serviërs zou daarmee kunnen worden afgewend, zo hebben VN-medewerkers dinsdag gezegd....

Reuter, AFP, AP

ZAGREB

De woordvoerders, die anoniem wilden blijven, suggereerden dat de VN-eenheden zouden worden vervangen door ongewapende monitoren. Zij wilden gisteren nog geen nadere details geven.

De Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Granic zei al eerder op de dag mogelijkheden te zien 'voor een andere vorm van internationale supervisie', die het oplaaien van de strijd in Kroatië en Bosnië kan voorkomen. 'We zijn klaar voor een vorm van supervisie en ons hoofddoel nu is hiervoor een model te vinden dat acceptabel is voor Kroatië. Ik heb goede hoop dat we hierin slagen', aldus Granic.

De eis van Zagreb tot het vertrek van de twaalfduizend blauwhelmen heeft geleid tot grote bezorgdheid bij de Europese Unie en de leden van de internationale Contactgroep, die ijveren voor een politieke oplossing voor de Joegoslavische crisis. Nu de Unprofor-missie in Kroatië in gevaar is, wordt ook die in Bosnië bedreigd. Frankrijk waarschuwde gisteren dat het gevaar voor het oplaaien van de strijd 'groter is dan ooit'.

De Bosnisch-Servische bevelhebber Ratko Mladic eiste het vertrek van de VN uit de Moslim-enclaves in het oosten van Bosnië en uit Sarajevo, in het geval dat de blauwhelmen Kroatië moeten verlaten.

Maandag sloten bovendien Kroatië en de federatie van Moslims en Kroaten in Bosnië een militair verbond tegen de Serviërs. Wanneer Kroatië zich mengt in de oorlog in Bosnië, zal Servië niet achterblijven, wordt gevreesd.

De betrokken partijen lijken nu hun hoop te hebben gevestigd op een alternatieve oplossing voor de VN-macht. De Bosnische minister van Buitenlandse Zaken Irfan Ljubijankic zei na afloop van gesprekken met zijn ambtgenoot Douglas Hurd in Londen: 'Ik heb begrepen dat Kroatië instemt met de aanwezigheid van internationale troepen. Er is nog geen overeenkomst, maar de uitkomst van het overleg (maandag in Zagreb, red.) is bemoedigend.' Hij verwees hiermee naar een onderhoud tussen de Kroatische president Tudjman en de Amerikaanse onderminister Richard Holbrooke, waarin het laatste Kroatische voorstel ter sprake zou zijn gekomen.

Kroatië had in eerste instantie gevraagd om een speciale vredesmacht van de NAVO of de Europese Unie, die gestationeerd zou moeten worden aan de grenzen met Servië en Bosnisch-Servië.

Bemiddelaar Owen zei gisteren dat de 'internationale gemeenschap bereid is tegemoet te komen aan de legitieme eisen van Kroatië'. Hij voegde er aan toe dat dit snel moet gebeuren, 'want het tijdschema is krap'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden