Partijen willen expliciet verbod op discriminatie seksuele minderheden

D66, PvdA en GroenLinks hebben zaterdag, op de dag van de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam, een wetsvoorstel gepresenteerd die de rechten van seksuele minderheden zoals transgenders beter moet beschermen.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Volgens de drie partijen hebben personen die niet in het 'standaardplaatje' passen het nog altijd moeilijk. Ze wijzen op de ongeveer 85 duizend mensen in Nederland met een zogenoemde intersekse conditie. Dat is bijvoorbeeld een meisje zonder baarmoeder of een jongen die in de puberteit borstgroei krijgt.

Daarnaast zijn er 50.000 transgenders. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om iemand die biologisch gezien een vrouw is, maar zich man voelt.

Wettelijke bescherming

D66, PvdA en GroenLinks willen een expliciet verbod op discriminatie van deze 'tussenvormen'. Volgens de Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GL) moet iedereen 'zichtbaar' zichzelf kunnen zijn, met wettelijke bescherming.

Om dit mogelijk te maken zijn aanpassingen van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) nodig. Zo moeten daarin begrippen als genderidentiteit worden opgenomen. In onder meer België, Noorwegen, Zweden, Finland en Malta worden bijvoorbeeld transgenders al in wetten genoemd, wat hun maatschappelijke positie versterkt.

'Natuurlijk is het eenvoudiger om in termen van Adam of Eva, man of vrouw, homo of hetero te denken, maar de realiteit is complexer. Mensen ervaren onnodige spanningen, uitsluiting en barrières door het gevoel te hebben te moeten voldoen aan de strikte norm van man of vrouw', aldus de initiatiefnemers.

Lees ook

Tijdens de 21ste editie van de Canal Parade in Amsterdam is er meer politie op de been dan bij voorgaande edities.

Ze stalen elkaars hart 63 jaar geleden. Van een onuitgesproken liefde tot een huwelijk. Hoe verging het dit homostel? (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden