Partijen willen acceptatieplicht op scholen

Scholen moeten alle leerlingen accepteren. Alleen als ouders de grondslag van de school niet respecteren, mogen scholen leerlingen weigeren...

Dat is de strekking van een initiatiefwetsvoorstel dat PvdA, SP, GroenLinks en coalitiepartner D66 donderdag indienen. Nu mogen scholen leerlingen weigeren als ouders het niet eens zijn met de godsdienstige of humanistische overtuiging van de school. Daardoor hebben bijzondere scholen meer ruimte leerlingen te weigeren.

Met het wetsvoorstel willen de partijen de keuzevrijheid van ouders verbeteren, tegengaan dat kinderen worden geweigerd om onduidelijke redenen en verdere segregatie in het onderwijs te bestrijden. Bijzondere scholen zouden net als het openbaar onderwijs een zogeheten acceptatieplicht krijgen.

Het wetsvoorstel bouwt voort op een PvdA-plan van begin dit jaar. De partij constateerde dat steeds meer bijzondere scholen leerlingen met een achterstand de deur wijzen. Dat plan moest een verdere groei van zwarte scholen voorkomen en leerlingen met achterstand en lastige scholieren zo veel mogelijk spreiden.

De partijen willen wel een uitzondering op de acceptatieplicht maken voor een beperkt aantal strenge scholen, die de afgelopen tien jaar een strikt beleid op het gebied van levensbeschouwing hebben gevoerd. Daarmee volgen de initiatiefnemers een advies van de Onderwijsraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden