Partijen wijzen verhoging ministerssalaris af

De regeringspartijen voelen op dit moment niets voor een verhoging van ministerssalarissen. Dat is ongepast, vinden ze...

Oud-minister De Boer van Verkeer en Waterstaat pleitte deze week in Trouw voor ten minste een verdubbeling van het ministerssalaris, dat momenteel ruim 119 duizend euro per jaar bedraagt. De LPF'er kreeg prompt bijval van VVD-minister Remkes van Binnenlandse Zaken en CDA-staatssecretaris Van der Knaap van Defensie.

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 willen de oplaaiende discussie afkappen. Zeker zolang een onafhankelijke commissie nog onderzoek doet naar de hoogte van de beloning van politieke ambtsdragers (ministers, burgemeesters, enzovoorts) en topambtenaren bij de rijksoverheid.

'In het huidige klimaat moeten we geen discussie beginnen over het ministerssalaris', zegt vice-voorzitter Verburg van het CDA in de Tweede Kamer. Ze wijst op de wijdverbreide onvrede over stijgende topsalarissen in het bedrijfsleven en de roep om loonmatiging, met name uit de mond van haar partijgenoot De Geus, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Oud-minister van Defensie De Grave, tweede man van de VVD in de Kamer, vindt verhoging van de ministerssalarissen 'geen goed voorbeeld voor de samenleving'. De kwestie is wat hem betreft 'niet urgent'.

Wel meent De Grave dat de salarissen eerder te laag zijn dan te hoog. Als minister met 70 duizend personeelsleden verdiende hij aanzienlijk minder dan de topman van een bedrijf met evenveel medewerkers. Maar 'het dienen van de publieke zaak' kan volgens De Grave niet zomaar op één lijn gesteld worden met een functie in het bedrijfsleven.

Financieel woordvoerder Bakker van de D66-fractie vindt het 'absoluut niet de tijd om een debat aan te gaan over de hoogte van ministerssalarissen'. De bevolking zal daar geen begrip voor opbrengen. Bakker denkt eerder aan verlaging van de salarissen van topambtenaren. 'Die verdienen vaak meer dan hun minister, dankzij arbeidsmarkttoeslagen. De situatie is volledig uit de hand gelopen.'

SP-leider Marijnissen heeft geen goed woord over voor (ex-)bewindslieden die klagen over het salaris. 'Ministers verdienen meer dan genoeg, zeker als je kijkt naar hun prestaties. Ze behoren tot de 5 procent bestbetaalde Nederlanders. De hele discussie slaat als een tang op een varken.' De SP heeft, anders dan de regeringspartijen, geen enkele behoefte aan het onderzoek naar topsalarissen bij de overheid, dat momenteel wordt uitgevoerd.

De daartoe ingestelde commissie, onder leiding van oud-minister en ex-VVD-leider Dijkstal, moet volgend voorjaar advies uitbrengen. De commissie zal zich niets aantrekken van publieke uitspraken van politici, zegt commissielid Van Es, oud-Kamerlid voor GroenLinks. 'We zijn mans genoeg om onze eigen conclusies te trekken.'

Bij de jongste kabinetsformatie is geen enkele kandidaat-bewindspersoon afgehaakt wegens de bescheiden beloning, stellen De Grave (VVD) en Bakker (D66). Beiden waren nauw betrokken bij het selecteren van ministers en staatssecretarissen. Tijdens de kabinetsformatie van 2002 zeiden enkele gegadigden nee omdat ze er in inkomen op achteruit zouden gaan. Zo liet advocaat Spong de LPF weten dat hij zijn lucratieve praktijk niet wilde opgeven.

Voor een substantiële verhoging van het ministerssalaris is de toestemming van de Kamer vereist. De bezoldiging van bewindspersonen is wettelijk vastgelegd.

Beloningsdeskundigde Meester van het bureau Towers Perrin is tegen een verhoging van ministerssalarissen. Hij wil eerst het onderzoek afwachten van de commissie-Dijkstal. 'In ieder geval is het te kort door de bocht om een ministersfunctie te vergelijken met een functie in het bedrijfsleven. Van der Knaap zegt: 'Ik heb 70 duizend man onder me werken.' Dan denk ik: 'So what? Dat is geen maatstaf.'

Meesters waarschuwt dat het salaris van ministers niet te hoog moet zijn. 'Het risico bestaat anders dat personen alleen voor het geld een ministerspost ambiëren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden