Partijen vinden werkwijze AIVD zorgelijk

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet de luiken opengooien, aldus GroenLinks in een reactie op het rapport van de commissie-Havermans. Ook andere partijen maken zich zorgen over de manier waarop de AIVD communiceert. Maar veel was al bekend en de lijnen naar herstel zijn al uitgezet...

Redactie Internet

De kritiek die de commissie-Havermans heeft op AIVD is 'én ernstig én bekend', aldus PvdA-Tweede-Kamerlid Kalsbeek. Ze vindt het vooral alarmerend dat de problemen die de commissie nu ook weer heeft geconstateerd blijven voortduren.

De PvdA'ster betreurt het dat de dienst zo slecht communiceert. 'Je zag dat vorige week ook weer. Dan moeten allerlei deskundigen uitleggen hoe de dienst werkt. Soms is dat echt zonde. Ik begrijp heel goed dat ze geen operationele informatie kunnen geven, maar ze kunnen toch wel wat uitleggen.'

De VVD kenschetst het rapport van de commissie-Havermans over de AIVD als 'kritisch maar constructief'. Het is in lijn met wat de VVD eerder heeft bepleit, zei het liberale Tweede-Kamerlid Cornielje dinsdag. Hij vroeg eerder al om uitbreiding van de capaciteit en extra kwaliteit. Verder pleitte de VVD ervoor dat de dienst alle taken blijft uitvoeren die hij nu al doet. Tot die conclusie is de commissie-Havermans nu ook gekomen. Cornielje ziet in het rapport aanleiding om 'door te gaan op die lijn.'

De aanbevelingen en conclusies van de commissie-Havermans zijn voor een belangrijk deel al omarmd door het kabinet en de Tweede Kamer. 'De lijn is ingezet' met de maatregelen tegen terrorisme die het kabinet in september en vorige week aankondigde.

Dat zegt het CDA-Tweede-Kamerlid De Pater dinsdag in reactie op het rapport van de commissie. 'Veel van de aanbevelingen zijn door de actualiteit al ingehaald.' Ze verwijst daarmee naar de zogeheten terrorismebrief van september en de toezegging van vorige week dat de AIVD er geld en menskracht bij krijgt. De commissie-Havermans rapporteerde over de periode tot medio 2004.

De Pater is het niet eens met de kritiek op de extra bevoegdheden die minister Donner (Justitie) heeft gekregen als coördinator Terreurbestrijding. 'Dat is een bewuste keuze geweest van het kabinet en de Tweede Kamer heeft dat gesteund.'

Wel erkent ze dat een aantal andere kritiekpunten, zoals de uitwisseling van informatie tussen AIVD en andere diensten nog 'uitgediscussieerd' moet worden.

Het kabinet moet snel duidelijkheid geven over wie eindverantwoordelijk is voor de terrorismebestrijding en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. Nu weet die dienst niet naar wie hij moet luisteren, zegt D66-Tweede-Kamerlid Dittrich in reactie op het rapport van de commissie-Havermans.

Dittrich rept van een organisatorisch 'rommeltje.' Hij vindt dat de structuren rondom de AIVD 'helderder georganiseerd' moeten worden. 'Het kan nu zo zijn dat de AIVD een verdachte van terrorisme op de korrel heeft, terwijl andere diensten dat niet weten en dus niet kunnen handelen.' Er staan evenwel ook goede dingen in het rapport, meent de D66'er. Zo doen de individuele AIVD-mensen goed werk en heeft de dienst op zichzelf voldoende bevoegdheden. Dittrich is ook zeer te spreken over de contraterrorisme (CT-)Infobox waardoor de AIVD informatie deelt met andere diensten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden